Antena 3 CNN High Tech Britanicii au inventat sângele din plastic

Britanicii au inventat sângele din plastic

Britanicii au inventat sângele din plastic
23 Mai 2007   •   16:53

O echipă de medici din Marea Britanie a descoperit formula sângelui din plastic. Mai exact, un polimer solubil care are proprietăţile lichidului sanguin. Dacă va fi pusă în practică la scară largă, invenţia ar putea salva milioane de vieţi. Sângele din plastic poate fi transplantat indiferent de grupa sanguină. Medicii britanici au muncit mai bine de cinci ani ca să găsească formula sângelui sintetic. Au reuşit, după ce au creat o structură moleculară care, în combinaţie cu fierul, imită perfect hemoglobina.

Sângele sintetic are nu numai avantajul de a putea fi administrat indiferent de grupa sanguină. În plus, poate fi transportat şi sub formă de pastă. Trebuie ţinut însă la temperaturi scăzute. Această moleculă are dimensiuni mari şi o formă bine definită, iar aceasta e cheia problemei, pentru că simulează polimerii din corpul nostru, care prelucrează oxigenul.

Britanicii au creat deocamdată doar o mostră, care se află acum la muzeul de Ştiinţă din Londra. Ei fac acum teste pentru ca, pe viitor, sângele din plastic să fie produs pe scară largă.

Antena 3

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close