Antena 3 CNN High Tech Bye Bye Standby, dispozitivul care reduce facturile la curent

Bye Bye Standby, dispozitivul care reduce facturile la curent

Bye Bye Standby, dispozitivul care reduce facturile la curent
02 Mar 2008   •   11:21

Dispozitivele lăsate în stand by, de la televizoare la computere, irosesc o cantitate enormă de energie şi emană un volum considerabil de dioxid de carbon. Într-o singură casă pot exista şi 12 astfel de dispozitive în acelaşi timp. Împreună aceşti ?vampiri energetici? folosesc aproximativ 10% din consumul total de energie electrică al casei şi, în acelaşi timp contribuie la creşterea emisiilor de dioxid de carbon şi implicit la schimbările de climă.

Bye Bye Standby este un dispozitiv uşor de instalat şi utilizat. Funcţionează precum o telecomandă care deschide şi închide conexiunea la sursa de energie electrică a aparatelor casnice. Mecanismul constă în trei prize adaptoare care conţin o telecomandă incorporată. Computerul sau televizorul pot fi conectate la adaptor, care se va conecta apoi la un mic dispozitiv montat în perete. Astfel, conexiunea la sistemul de energie electrică poate fi cu uşurinţă întreruptă la toate dispozitivele în acelaşi timp, dar şi selectiv.

Darryl Mattocks, managerul companiei Domia producătoare a dispozitivului Bye Bye Standby a spus că ideea i-a venit când, aflăndu-se într-o sâmbătă la birou, a realizat că sunt foarte multe leduri roşii aprinse în întuneric. ?Mi-am dat seama că acelaşi lucru se întâmplă şi la mine acasă unde am chiar şi un aparat care păstrează apa pentru cafea caldă pe timpul nopţii. Am realizat atunci că toate acestea reprezintă o imensă risipă de energie.?. ?La nivel individual consumul poate să pară mărunt, dar la nivel general este enorm? a adăugat el.

Un astfel de dispozitiv cu trei prize adaptoare costă aproximativ 40 de euro, dar la fiecare astfel de priză se poate conecta câte un spliter cu ajutorul căruia se pot controla simultan 12 aparate electronice sau electrocasnice.

Antena3.ro

×
Parteneri
Apare un nou lanţ de supermarketuri în România. Angajări masive!
x close