Canicula dăunează computerului. Cum să-l răciţi

20 Iun 2007   •   11:27
Canicula dăunează computerului. Cum să-l  răciţi
Vara, de caniculă nu suferă doar oamenii, ci şi computerele. Prea multă căldură poate duce la deteriorarea prematură a hard drive-urilor şi o încetinire şi o instabilitate a întregului sistem. Durata de viaţă a unui computer poate fi scurtată de combinaţia zi toridă - răcire inadecvată în interiorul PC-ului. În primul rând, trebuie să aflăm dacă computerul suferă de supraîncălzire. Şi pentru asta îi măsurăm temperatura. Multe PC-uri oferă o măsurare a temperaturii prin BIOS sau prin alte sisteme software.


Conform smartnews.ro, BIOS-ul computerului (basic input-output services) este compus din screen-uri setate care pot fi introduse în momentul în care se rebootează computerul. În BIOS se poate vedea un screen dedicat citirii temperaturii din interiorul PC-ului. Dacă BIOS-ul nu vă oferă informaţii legate de temperatură, s-ar putea ca producătorul sistemului să ofere un tool software care monitorizează temperatura din interiorul PC-ului şi sună alarma dacă aceasta atinge un nivel periculos. Sau puteţi apela la o astfel de unealtă ce poate fi descărcată gratuit - Motherboard Monitor (http://www.majorgeeks.com/download.php?det=311).


Orice componentă internă care atinge o temperatură de peste 60 de grade Celsius ar trebui să ne îngrijoreze, mai ales dacă această temperatură este atinsă la bootup, când PC-ul nu este sub tensiune. Cum putem răci computerele vara? Un prim pas ar fi să deschideţi periodic PC-ul ca să vedeţi dacă funcţionează toate ventilatoarele interne. Carcasa se deschide numai când computerul este închis şi, apoi, porniţi PC-ul pentru a putea verifica dacă toate ventilatoarele se învârt constant. În medie, este vorba de două sau trei ventilatoare - unul pe procesorul principal, altul pe cardul grafic.


Pe de altă parte, trebuie să încercaţi să puneţi PC-ul într-o cameră răcoroasă. Dacă aveţi aer conditionat, plasaţi PC-ul cât mai aproape de el, sau încercaţi să circulaţi aerul în jurul acestuia. Apoi, computerul trebuie ferit de praf, mai ales în jurul ventilatoarelor. Un PC prăfuit va avea o temperatură internă mai ridicată.


Şi nu în ultimul rând, PC-ul trebuie oprit când nu este utilizat. Dacă nu puteţi, măcar opriţi componentele ce pot fi închise când nu sunt utilizate, pentru că monitorul şi imprimanta pot genera şi ele o cantitate importanta de căldură.

Antena3.ro

x close