Capodopera lui Leonardo da Vinci ?Cina cea de taină? disponibilă online

28 Oct 2007   •   16:42
Capodopera lui Leonardo da Vinci ?Cina cea de taină? disponibilă online
La o dimensiune de 16 miliarde de pixeli, fiind de 1.600 de ori mai mare decât imaginile realizate cu o cameră video digitală normală de 10 milioane de pixeli. Imaginea de rezoluţie înaltă va permite experţilor să analizeze pictura datând din secolul al 15-lea în cele mai mici detalii, inclusiv urme de schiţe pe care Leonardo le-a realizat înainte de a picta tabloul. În comparaţie cu această imagine, fotografiile tradiţionale devin neclare după ce sunt mărite, a indicat Alberto Artioli, curatorul bisericii Santa Maria delle Grazie, unde este expusă lucrarea originală.

?Poţi vedea astfel în ce stare de degradare este pictura?, a spus Artioli. Lucrarea a fost restaurată în 1991, aceasta fiind atunci într-o stare gravă de degradare. Experţii au muncit mult să elimine 500 de ani de mizerie, dar şi restaurări anterioare care au acoperit propria lucrare a lui Leonardo. Vizitatorii care vin la Milano reuşesc cu greu să vadă ?Cina cea de taină?. La fiecare 15 minute sunt lăsaţi să intre în biserică doar câte 25 de vizitatori, care trebuie să treacă printr-un sistem de filtrare pentru ca lucrarea lui Leonardo să nu fie mult expusă la poluare şi praf.

Biserica Santa Maria delle Grazia numără un total de 320.000 de vizitatori pe an. ?Cererile din partea vizitatorilor sunt de trei - patru ori mai mari, dar nu putem să le îndeplinim din cauza eforturilor de a conserva lucrarea?, a spus Artioli.

Antena3.ro

x close