Cea mai mare bibliotecă digitală din lume, World Digital Library, va fi lansată la Paris

09 Apr 2009   •   15:06
Cea mai mare bibliotecă digitală din lume, World Digital Library, va fi lansată la Paris World Digital Library
Cea mai mare bibliotecă digitală din lume va fi lansată, pe 21 aprilie, la Paris. Biblioteca reuneşte manuscrise antice chinezeşti, primele hărţi ale Lumii Noi, ziare irakiene şi chiar texte originale semnate de Rabelais, anunţă The Guardian.

Proiectul poartă numele de World Digital Library şi fi lansat pe 21 aprilie la Centrul Unesco din Paris luna aceasta. Bibilioteca online va avea structura unei ferestre digitale prin intermediul căreia internauţii vor putea accesa zeci de mii de texte rare.

"Sperăm ca acest proiect să ajungă o platformă care să promoveze diversitatea culturală şi să răspundă nevoilor educaţionale, într-o lume care este orientată în prezent către conţinut mediatic facil", a declarat John Van Oudenaren, directorul proiectului.

Proiectul a fost realizat în parteneriat cu instituţii din întreaga lume, reprezentanţi ai Unesco şi de la Biblioteca Congresului. Aceştia au încercat să acopere o arie geografică cât mai extinsă.

"Este un proces în desfăşurare, pe termen lung. În acest moment avem 32 de instituţii partenere. Am vrea să avem o instituţie parteneră în fiecare ţară din lume, pentru că numai atunci vom ajunge o bibliotecă cu adevărat globală", a adăugat Van Oudenaren.

Întregul proiect a costat câteva zeci de milioane de dolari. Costurile au fost acoperite prin donaţiile private ale unor companii precum Google sau Microsoft.

În noiembrie 2008, Uniunea Europeană a lansat un proiect asemănător, numit "Europeana".

Antena3.ro

x close