Antena 3 CNN High Tech Cel mai amplu atac cibernetic din istorie a fost oprit. Dar pericolul rămâne pentru că piraţii sunt în libertate

Cel mai amplu atac cibernetic din istorie a fost oprit. Dar pericolul rămâne pentru că piraţii sunt în libertate

Cel mai amplu atac cibernetic din istorie a fost oprit. Dar pericolul rămâne pentru că piraţii sunt în libertate
de O.P.    |    15 Feb 2013   •   06:29
Operaţiunea Octombrie Roşu, care a lovit şi în reţelele informatice din ţara noastră, este practic oprită dar piraţii sunt, cel mai probabil, în libertate.

Românii care au dezvăluit cel mai amplu atac cibernetic din istorie spun că reţeaua care a furat timp de cinci ani date esenţiale din mai multe ţări a fost compusă din zeci de hackeri. Pe 14 ianuarie 2013, o companie de securitate informatică a anunţat oprirea unui atac cibernetic de mari dimensiuni, care a vizat instituţii guvernamentale şi companii din domeniul resurselor naturale din mai multe ţări, în special din fostul bloc comunist, inclusiv din România. 


La o lună de la anunţ, Octombrie roşu, cum a fost denumit atacul informatic, s-a încheiat. Însă cei aflaţi în spatele său sunt de negăsit.

Echipa de hackeri a infectat peste 350 de calculatoare, iar specialiştii spun că acesta este doar vârful icebergului. În ultimii 3 ani au fost descoperite cinci instrumente de spionaj cibernetic similare lui Octombrie Roşu. Românii care au făcut parte din echipa care a blocat atacul spun că cel mai probabil hackerii nu erau susţinuţi de vreun guvern, iar scopul culegerii de informaţii a fost, probabil, vânzarea către clienţi interesaţi.

În România, hackerii au sustras informatii referitoare la zacamintele de gaz din Marea Neagra. Institutiile care au fost atacate nu au fost facute publice de autoritati.

×
Parteneri
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM
x close