Antena 3 CNN High Tech Cel mai mare telescop din lume va fi finalizat în Antarctica

Cel mai mare telescop din lume va fi finalizat în Antarctica

Cel mai mare telescop din lume va fi finalizat în Antarctica
02 Iul 2010   •   19:22

Construcţia celui mai mare telescop din lume, în valoare de 271 milioane de dolari, se va încheia în 2011, arăta agenţia spaţială rusă. "Dimensiunea telescopului depăşeşte înălţimea totală a Empire State Building, Sears Tower din Chicago şi Shanghai World Financial Center," susţine Roscosmos. Scopul proiectului este nu numai de a studia stelele, ci şi adâncurile Pământului.

Telescopul IceCube, proiectat de cercetători de la Universitatea  Wisconsin şi sponsorizat de National Science Foundation va fi introdus în gheaţă topită lângă Polul Sud. Telescopul va căuta neutrini din cele mai violente surse astrofizice, precum exploziile stelelor, fenomene ce implică găuri negre sau raze gama.

Neutrinii sunt cele mai mici particule subatomice, care au devenit subiect de cercetare în anii 1950. Neutrinii călătoresc aproape de viteza lumii şi sunt atât de mici încât pot trece prin materie solidă fără a se ciocni de atomi. Telescopul IceCube va fi echipat cu circa 5000 de Module digitale opzice, îngropate în gheaţă la adâncimi de 1.4-2.5 km. Modulele vor transmite date timp de 25 de ani.

Antena3.ro

 

×
Subiecte în articol: Antarctica
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close