Antena 3 CNN High Tech Cel mai rapid calculator din lume face 1000 de cvadrilioane de calcule pe secundă (FOTO)

Cel mai rapid calculator din lume face 1000 de cvadrilioane de calcule pe secundă (FOTO)

Cel mai rapid calculator din lume face 1000 de cvadrilioane de calcule pe secundă <font color=red>(FOTO)</font>
10 Iun 2008   •   13:37

Cercetătorii de la IBM au făcut public cel mai rapid computer din lume, în valoare de 100 de milioane de dolari, informează CNN. Într-o demonstraţie care a avut loc luni, supercomputerul intitulat Roadrunner, a efectuat un milion de miliarde de calcule pe secundă, dovedind astfel că-şi merită titlul de cel mai rapid calculator de pe planetă.

Computerul a fost dezvoltat pe parcursul a şase ani de inginerii de la Laboratorul Naţional Los Alamos şi cei de la IBM Corp, şi este destintat în principal operaţiunilor care implică armele nucleare, inclusiv simularea exploziilor nucleare.



Roadrunner este de două ori mai rapid decât modelul Blue Gene, fabricat tot de IBM, la rândul său mai rapid de aproximativ trei ori decât toate supercomputerele din lume.

Pe lângă întrebuinţarea în domeniul nuclear, specialiştii i-au atribuit multe alte utilităţi, susţinând că Roadrunner ar putea avea aplicaţii în domenii civile precum medicina sau ştiinţa, de la dezvoltarea unor combustibili ecologici, la conceperea unor maşini mai puţin poluante sau găsirea unor medicamente şi terapii noi.



Inginerii de la IBM au arătat cam cât de rapid este coputerul, printr-o paralelă: dacă toţi cei 6 miliarde de oameni ar avea un calculator de buzunar şi ar lucra cu el 24 de ore pe zi, le-ar lua aproximativ 46 de ani pentru a face toate calculele pe care Roadrunner le face într-o singură zi!

Un astfel de computer ocupă însă şi un spaţiu considerabil. El cântăreşte aproximativ 225 de tone, ocupand o suprafaţă de 557 de metri pătraţi. Aproximati 92 de kilometri de fibre optice şi 7000 de procesoare dual-core, alcătuiesc computerul a cărui memorie atinge 80TB.



Sursa foto: computerworld.com

Antena3.ro

×
Parteneri
De la 1 iulie, se scumpesc carburanţii. Cu cât va plăti mai mult un şofer
x close