Antena 3 CNN High Tech Cercetătorii de la Harvard, aproape de "fântâna tinereţii": Au inversat procesul de îmbătrânire la şoareci

Cercetătorii de la Harvard, aproape de "fântâna tinereţii": Au inversat procesul de îmbătrânire la şoareci

Cercetătorii de la Harvard, aproape de "fântâna tinereţii": Au inversat procesul de îmbătrânire la şoareci
Sursa foto: Foto: thekidswindow.co.uk
29 Noi 2010   •   18:54

Cercetătorii de la Universitatea Harvard au reuşit să inverseze procesul de îmbătrânire al unor şoareci, după ce i-au injectat cu o enzimă care le-a regenerat ţesutul şi a stimulat creşterea unor noi neuroni (!), relatează Newser.com, care citează Guardian.co.uk. Acum, oamenii de ştiinţă se întreabă dacă nu pot aplica aceste descoperiri şi la oameni. Însă diferenţele dintre corpul oamenilor şi cel al şoarecilor complică lucrurile sau le fac chiar periculoase.

Cercetătorii au reuşit să se “apropie” de telomeri, învelişul protector al cromozomilor. De fiecare dată când celulele noastre se divid, telomerii devin mai mici, şi ajung la un moment dat să fie atât de mici încât nu mai reuşesc să protejeze, iar celulele mor.

Oamenii de ştiinţă au reuşit să obţină şoareci cărora le lipseşte această enzimă şi de aceea îmbătrânesc mai repede. Însă în momentul în care le-au injectat enzima care le lipsea, denumită telomeraza, şoarecii au “prezentat o restaurare substanţială”, potrivit celui care a condus studiul.

Deocamdată nu ne putem injecta aceste enzime, telomeraza fiind responsabilă de cancer. Însă cel care a condus studiul este de părere că acest tratament poate fi sigur dacă este administrat sporadic şi tinerilor, care nu au încă prea multe celule canceroase în corp.

×
Subiecte în articol: soareci harvard cercetatori
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close