Antena 3 CNN High Tech China a ridicat interdicţia cetăţenilor de a accesa Wikipedia în limba engleză

China a ridicat interdicţia cetăţenilor de a accesa Wikipedia în limba engleză

China a ridicat interdicţia cetăţenilor de a accesa Wikipedia în limba engleză
05 Apr 2008   •   15:36

Autorităţile chineze au ridicat interdicţia cetăţenilor de a accesa paginile site-ului Wikipedia în versiunea în limba engleză. Totuşi, subiectele sensibile cu caracter politic precum Tibet sau piaţa Tiananmen au încă accesul limitat. În timp ce căutări după cuvinte cheie selectate aleator, precum „Johann Sebastian Bach” duc la pagina în limba engleză a site-ului www.wikipedia.org, căutarea după cuvinte cheie precum „Tibet” are ca rezultat doar un mesaj prin care utilizatorii sunt informaţi că „browser-ul nu a reuşit conexiunea la internet”.

Decizia de anulare a interdicţiilor vine după ce oficialii Comitetului Olimpic Internaţional le-au explicat organizatorilor Olimpiadei de vară din 2008, care va avea loc la Beijing, că o asemenea măsură ar atrage după sine o umbră inoportună asupra evenimentului. Guvernul chinez depune eforturi pentru a evita tulburările sociale şi este extrem de atent la materialele publicate de mass-media şi adesea blochează sau cenzurează site-uri sau forumuri susceptibile că ar putea găzdui discuţii care contravin poziţiei oficiale.

Wikipedia şi site-ul de photo-sharing Flickr au mai fost temporar interzise în trecut, iar Youtube este adesea blocat în perioadele în care China se confruntă cu frământări sociale.

Wikipedia este cea mai cunoscută enciclopedie online, creată şi îmbunătăţită permanent de utilizatori voluntari, şi conţine peste două milioane de articole în limba engleză.

Antena3.ro

×
Parteneri
100 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă până pe 1 mai!
x close