Antena 3 CNN High Tech Codul de securitate al telefoanelor mobile, spart de un expert german

Codul de securitate al telefoanelor mobile, spart de un expert german

Codul de securitate al telefoanelor mobile, spart de un expert german
Sursa foto: telefon
30 Dec 2009   •   13:55

Expertul german Karsten Nohl a demonstrat cât de vulnerabile sunt măsurile de securitate care protejează sistemul de comunicaţii mobile (GSM), utilizat în întreaga lume. Împreună cu o echipă de specialişti, acesta a reuşit să spargă un important algoritm de criptare a convorbirilor de pe telefonul mobil, numit A5/1, arată Financial Times.

?Actualele măsuri de securitate ale GSM sunt inadecvate. Ne-am pierdut speranţa că operatorii de telefonie mobilă vor îmbunătăţi măsurile de securitate, însă aşteptăm ca acum, după ce am atras atenţia asupra acestui pericol, clienţii lor îi vor obliga să treacă la fapte?, a declarat Nohl în cadrul unei conferinţe care a avut loc la Berlin. ?Această vulnerabilitate ar fi trebuit reparată în urmă cu 15 ani?, a adăugat expertul.

Codul de securitate spart de expertul german este utilizat de peste trei miliarde de persoane din 212 ţări. Codul este folosit în toată Europa, SUA, Canada, Africa, Asia de Est, India şi America Latină. Convorbirile 3G par a fi cele mai sigure întrucât folosec un alt cod de securitate.

Reprezentanţii GSM Association (GSMA), care au realizat algoritmul A5/1 în urmă cu 21 de ani, susţin că sunt preocupaţi de acesată situaţie. ?Suntem preocupaţi, dar nu credem că spargerea codului va duce interceptarea pe scară largă a convorbirilor în viitorul apropiat. Un atac practic depăşeşte capacităţile majorităţii oamenilor.?, a declarat James Moran, directorul asociaţiei.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: telefon
Parteneri
Marcel Ciolacu, prezentat ca "viitorul preşedinte al României"
x close