Antena 3 CNN High Tech Cum să îţi creezi o parolă bună de calculator? Este altfel decât s-a crezut până acum

Cum să îţi creezi o parolă bună de calculator? Este altfel decât s-a crezut până acum

Cum să îţi creezi o parolă bună de calculator? Este altfel decât s-a crezut până acum
17 Aug 2017   •   09:13

De la începuturile internetului, există câteva reguli pentru a scrie o parolă bună: trebuie să foloseşti şi majuscule, câteva cifre şi eventual câteva simboluri. Această regulă a venit de la cunoscutul expert în securitate cibernetică Bill Burr, iar în 2017 a infirmat ce a spus în 2003 atunci când a inventat această metodă. De fapt, aceasta ar face ca parola să fie mai uşor de spart.

Principiul de bază este simplu. Utilizarea diferitelor caractere face ca parola să fie mai greu de reţinut, astfel, multe persoane scurtează parola pentru a o memora mai uşor, scrie descopera.ro.

De asemenea, Burr recomanda acum mai bine de 15 ani ca parola să fie schimbată la 90 de zile, ceea ce reprezintă un efort în plus de a rememora o nouă parolă.

O altă recomandare a fost de a nu folosi cuvinte, crezând că, astfel, parola ar fi mai greu de ghicit. S-a observat totuşi că acest aspect o face şi mai greu de reţinut.

Aşadar, alternativa este lungimea parolei. S-a constatat că o parolă de 16 caractere formată numai din cifre este mult mai greu de spart decât o parolă cu 8 caractere care foloseşte orice, deşi setul de selecţie al primei parole este de 10 caractere (0-9) în timp ce a doua foloseşte un set de 94.

Soluţia a venit de la, culmea, o bandă desenată online numită xkcd. Randall Munroe, care desenează pentru aceasta, a precizat că ar lua 550 de ani să spargi parola ”correct horse battery staple” scrise fără spaţiu. În acelaşi timp, parola Tr0ub4dor&3 poate fi spartă în trei zile. Aceste calcule au fost apoi verificate de specialiştii în securitate, confirmând adevărul lor.

×
Parteneri
Surse: PSD l-ar susţine pe Piedone la Primăria Capitalei
x close