Antena 3 CNN High Tech Cum se poate transforma o idee simplă într-o afacere de miliarde de dolari. Evoluţia Amazon.com prin "cloud computing"

Cum se poate transforma o idee simplă într-o afacere de miliarde de dolari. Evoluţia Amazon.com prin "cloud computing"

Cum se poate transforma o idee simplă într-o afacere de miliarde de dolari. Evoluţia Amazon.com prin "cloud computing"
Sursa foto: Foto: www.bizassist.com.au
14 Noi 2012   •   10:50

Nimeni nu îşi imagina, în urmă cu zece ani, că un site care comercializa cărţi va revoluţiona lumea IT. Totuşi, asta a reuşit să facă Amazon.com.

La începutul anilor 2000, compania era cunoscută numai pentru faptul că vindea cărţi pe internet. Apoi, în 2003 şi 2004, Amazon a vrut să-şi raţionalizeze procesul intern dintre programatori şi inginerii de harware. A fost o mişcare despre care multe companii discutau, însă Amazon a avut o idee simplă, dar genială: să utilizeze acelaşi concept pentru a realiza o aplicaţie care să permită închirierea unor „bucăţi” din sistemul computerizat al companiei către clienţi.

Pe 4 august 2006, a fost lansată varianta beta a „Infrastructurii ca Serviciu” (IaaS - Infrastructure as a Service), care permitea închirierea capacităţii computerizate către clienţi. A fost un risc care s-a dovedit a fi extrem de profitabil.

Amazon include veniturile IaaS într-un serviciu mai mare denumit Amazon Web Service, care include la rândul lui şi alte servicii „cloud”. Analiştii susţin că serviciile de „cloud computing” au adus venituri incredibil de mari companiei.



IaaS de la Amazon, aflat în stadiu de proiect în 2004, a devenit o afacere de un miliard de dolari. Închirierea computerelor, numite servere, nu a fost un concept nou la momentul lansării de către Amazon. Noutatea era sistemul de taxare care le permitea clienţilor să închirieze serverele cu ora, numai cu ajutorul câtorva „click-uri”.

Potrivit companiei de cercetare Gartner, sumele cheltuite de companii pentru „cloud computing” vor ajunge până la 6,2 miliarde de dolari în acest an, înregistrând o creştere de 45,5 %.

IaaS cloud computing nu este întotdeauna mai ieftin decât deţinerea propriilor calculatoare, însă clienţii nu mai sunt nevoiţi să investească sume mari de bani în hardware.

Pentru companiile „startup”, sistemul „cloud computing” creşte nivelul de bani ce poate fi returnat investitorilor, reduce perioada de timp necesară montării echipamentului şi reduce considerabil investiţia necesară înfiinţării companiei.


În timp ce alţi furnizori de "cloud computing" au dezvoltat sisteme de la zero şi au lucrat cu softuri gratuite, Amazon îşi continuă ascensiunea şi îşi schimbă în mod constant modelul de afacere, reuşind să  „sufle” veniturile concurenţei.





 


 


 


 


 

×
Subiecte în articol: Amazon
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close