Antena 3 CNN High Tech Da, telefonul mobil poate interfera cu aparatura de la bordul avioanelor

Da, telefonul mobil poate interfera cu aparatura de la bordul avioanelor

Da, telefonul mobil poate interfera cu aparatura de la bordul avioanelor
Sursa foto: Foto: dancewithshadows.com
18 Ian 2011   •   21:51

Cei care călătoresc cu avionul sunt rugaţi de fiecare dată când se urcă în aeronavă să-şi închidă telefoanele mobile şi aparatele electronice. Cine ştie, însă, câţi o fac de fapt? Ei bine, aceste persoane ar trebui să se gândească mai bine înainte de a-şi lăsa celularele deschise într-un avion, deoarece experţii spun că acestea chiar pot interfera cu aparatura electronică de la bord.

“Este genul acela de lucru şi rău şi bun. Aparatele electronice folosite ilegal în avion nu fac rău aproape niciodată, ceea ce este în general bine. Însă este greşit ca oamenii să presupună că nu o să se întâmple niciodată aşa ceva”, a declarat un inginer al companiei Boeing pentru New York Times.

Multe aparate electronice emit semnale şi toate emit unde electromagnetice, care pot, în teorie, să interfereze cu aparatura de la bordul avionului. Experţi în securitatea aviatică suspectează că astfel de interferenţe au jucat un rol important în mai multe accidente aeronautice. În unul dintre acestea, care a avut loc în Noua Zeelandă, au murit opt persoane, iar anchetatorii au descoperit că “telefonul mobil al pilotului ar fi putut cauza indicaţii eronate”, relatează Newser.com.

Avioanele mai vechi, care sunt mai puţin protejate împotriva electronicelor moderne, sunt cele mai vulnerabile. “Avansul tehnicii pentru dispozitivele wireless este foarte rapid. Apar schimbări în fiecare săptămână. Avioanele au nevoie de 20 de ani pentru a evolua”, a declarat un inginer american.

×
Subiecte în articol: telefon mobil avion electronice
Parteneri
Marcel Ciolacu, prezentat ca "viitorul preşedinte al României"
x close