Antena 3 CNN High Tech Defecţiune gravă la telescopul spaţial Hubble

Defecţiune gravă la telescopul spaţial Hubble

Defecţiune gravă la telescopul spaţial Hubble
30 Ian 2007   •   12:18

Principala cameră de luat vederi a telescopului spaţial Hubble s-a defectat. Potrivit Agenţiei Spaţiale Americane, sunt şanse foarte mici ca ea să fie repusă în funcţiune la întreaga sa capacitate.

Prin intermediul telescopului spaţial mai pot fi efectuate activităţi ştiinţifice, însă unitatea care a ieşit din funcţiune, Advanced Camera for Surveys, este cea de care oamenii de ştiinţă care examinează spaţiul au cea mai mare nevoie. NASA se aşteaptă ca doar o treime din capacitatea de observare a telescopului să fie restaurată, probabil până la mijlocul lunii februarie a acestui an. Anul viitor, Agenţia Spaţială intenţionează să trimită astronauţi spre Hubble pentru a îmbunătăţi telescopul, urmând ca în cadrul misiunii să fie instalate instrumente de ultimă oră, în vederea extinderii capacităţii de captare.

The Advanced Camera for Surveys a fost instalată în 2002, în timpul celei de-a patra misiuni de întreţinere a lui Hubble realizată de o navetã spaţială. Oamenii de ştiinţă cred că problema a fost cauzată de razele cosmice - o particula încărcată electric, venită din spaţiu, a deteriorat alimentarea electrică a camerei.

Telescopul Hubble a fost poziţionat pe orbită în anul 1990, de către naveta spaţială Discovery, la 615 kilometri deasupra Terrei. Telescopul a primit numele pe care îl poartă în onoarea astronomului american Edwin Powell Hubble.

Antena 3

×
Parteneri
Alimentul redevenit în vogă pentru tânăra generație
x close