Echipajul de pe Atlantis la ultima ieşire în spaţiu

18 Iun 2007   •   08:11
Echipajul de pe Atlantis la ultima ieşire în spaţiu
Echipajul de pe naveta spaţială Atlantis a efectuat cea de-a patra şi ultima ieşire în spatiu înainte de a-şi finaliza misiunea pe Staţia Spaţială Internaţională. La noapte, o ceremonie de rămas bun va avea loc pe Staţia Spaţială, după care naveta se va decupla de la avanpostul spaţial şi îşi va începe drumul spre casă. Misiunea Atlantis, programată pentru 11 zile, a fost prelungită de NASA cu 48 de ore, iar revenirea navetei pe Pământ va avea loc la 21 iunie, la centrul Cape Canaveral, din Florida.

Timp de mai bine de 6 ore, principala sarcină a astronauţilor a fost să finalizeze instalarea unei nou tronson al Staţiei, ce conţine o antenă solară. Astronauţii au deblocat mecanismul de rotaţie a antenei ce are o anvergură de 73 de metri, pentru ca aceasta să capteze razele solare la capacitate maximă. Un cablu a fost instalat pe modulul Unity, primul element al Staţiei Spaţiale construit de echipa de la NASA, pentru a stabili o legătură cu partea din avanpost construită de specialiştii ruşi. În acelaşi timp, NASA a anunţat că nu mai există nicio problemă la computerele de pe Staţia Spaţială. Acestea funcţionează normal, după ce o pană de curent a întrerupt timp de mai multe ore, în urmă cu 3 zile, comunicarea între centrul de control spaţial din Moscova şi sistemul informatic central rusesc de pe Staţia Spaţială, vital pentru controlul oxigenului, al apei şi al stabilităţii avanpostului spaţial.

În orice caz, experţii Agenţiei spaţiale americane au anunţat că există suficiente provizii pentru ca naveta să rămână cuplată o zi în plus la Staţia Spaţială, în cazul apariţiei unor probleme.

Antena 3

x close