Antena 3 CNN High Tech Focurile de artificii de la J.O., generate pe calculator şi inserate în transmisia TV

Focurile de artificii de la J.O., generate pe calculator şi inserate în transmisia TV

Focurile de artificii de la J.O., generate pe calculator şi inserate în transmisia TV
11 Aug 2008   •   17:58

Milioane de oameni au urmărit, pe 8 august 2008, debutul Jocurilor Olimpice de Vară de la Beijing şi au rămas impresionaţi. Inventatori ai artificiilor, chinezii au excelat şi la acest capitol, iar show-ul oferit spectatorilor şi telespectatorilor a fost unul pe cinste. Nu toate elementele surprinse de camerele de luat vederi au fost însă conforme cu realitatea. Cotidianul local Beijing Times a dezvăluit "trucul" din spatele jocurilor de artificii, informează Telegraph.co.uk.

De teamă că un foc real de artificii ar putea crea probleme pentru echipele care transmiteau în direct evenimentul, organizatorii ceremoniei de deschidere a Olimpiadei au inserat grafică pe computer pentru telespectatorii aflaţi în faţa micilor ecrane şi pentru cei prezenţi pe stadionul Bird's Nest din Beijing. Simularea pe calculator a artificiilor a intervenit în momentul în care o serie de artificii sub forma unor paşi uriaşi au apărut deasupra oraşului, pornind din Piaţa Tiananmen spre stadion.

Gao Xiaolong, directorul echipei de efecte vizuale al ceremoniei, a declarat că a durat aproape un an să creeze secvenţa de 55 de secunde cu focurile de artificii, care a fost inserată în acoperirea TV a evenimentului în mod electronic, exact la momentul potrivit.

Totuşi, focurile de artificii au fost reale în afara stadionului, însă responsabilii de filmare au decis în avans că ar fi imposibil să captureze toate cele 28 de focuri de artificii din aer, principala problemă fiind plasarea unui elicopter în unghiul corect pentru a surprinde toate focurile de artificii. În consecinţă, numai focul de artificii vizibil pentru camerele de luat vederi din interiorul stadionului a fost captat pe peliculă.

Membrii echipei au făcut eforturi susţinute pentru a se asigura că secvenţa inserată în transmisiune nu va putea fi distinsă de public. Astfel, ei au beneficiat de consiliere din partea centrului de meteorologie din Beijing în legătură cu recrearea efectului de ceaţă pe timp de noapte şi au inserat un efect de tremurat al camerei pentru a simula ideea că filmarea s-a realizat dintr-un elicopter.

Totodată, organizatorii au beneficiat şi de acordul Comitetului Olimpic. "Ar fi fost foarte greu dacă s-ar fi încercat o filmare în direct. Nu am fi putut pune în pericol pilotul elicopterului cerându-i să urmeze ruta artificiilor", a spus un consilier. Decizia finală a fost luată de Beijing Olympic Broadcasting, o asociere între Comitetul Olimpic Internaţional şi organizatorii locali responsabili pentru transmiterea principalelor fluxuri de informaţii referitoare la Olimpiadă către telespectatorii din întreaga lume.

Antena3.ro

×
Parteneri
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă!
x close