Antena 3 CNN High Tech Frank Zamboni, inventatorul maşinii de curăţat gheaţa, omagiat de Google

Frank Zamboni, inventatorul maşinii de curăţat gheaţa, omagiat de Google

Frank Zamboni, inventatorul maşinii de curăţat gheaţa, omagiat de Google
de M.T.    |    16 Ian 2013   •   11:26

Google sărbătoreşte 112 ani de la naşterea lui Frank Zamboni, inventatorul maşinii de curăţat şi netezit gheaţa, printr-un logo interactiv.

Logo-ul este gândit sub forma unei animaţii, care are două etape. În prima, un personaj animat conduce o maşină Zamboni, curăţând gheaţa şi pregătind-o pentru câţiva patinatori şi jucători de hochei.

Etapa a doua este un joc, care poate fi pornit dând click pe al doilea "O" din cuvântul Google. Scopul jocului îl reprezintă curăţarea şi netezirea gheţii cu o maşină Zamboni, pentru care utilizatorii primesc puncte.

Frank Zamboni s-a născut pe 16 ianuarie 1901, în Eureka, Utah, fiu al unei familii de imigranţi italieni. La 21 de ani, împreună cu fratele său Lawrence, a deschis o mică firmă de alimentare cu energie electrică, la Los Angeles, acolo unde se mutase alături de familia sa în 1920.

Afacerea s-a dezvoltat rapid, iar în 1927, cei doi fraţi au intrat în domeniul afacerilor cu instalaţii de făcut gheaţă. Aveau să treacă peste două decenii până la inveţia care i-a schimbat viaţa lui Frank.

În 1949, a inventat o maşină care curăţa şi netezea gheaţa în oar zece minute, pentru ca peste patru ani să obţină şi brevetul pentru invenţia sa.

Până în prezent, compania Zamboni peste 10.000 de maşini de curăţat şi netezit gheaţa, maşina cu numărul 10.000 fiind achiziţionată de echipa de hochei Montreal Canadiens, în aprilie 2012.

Frank Zamboni a murit din cauza unui cancer pulmonar, în iulie 1988, la două luni după soţia sa, cu care s-a căsătorit în 1923 şi cu care a avut trei copii.

După moartea sa, compania Zamboni a rămas o afacere de familie, fiind condusă de unul dintre fiii lui Frank şi un nepot.

Frank Zamboni a fost inclus în World Figure Skating Hall Of Fame (2006) şi US Hockey Hall of Fame (2009), iar o şcoală din Paramount, o subirbie din Los Angeles, a fost numită după el.

×
Subiecte în articol: Google Google Doodle inventie
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close