Antena 3 CNN High Tech ?Goliat?, primul satelit realizat în România, ar putea fi lansat în spaţiu la sfârşitul anului

?Goliat?, primul satelit realizat în România, ar putea fi lansat în spaţiu la sfârşitul anului

?Goliat?, primul satelit realizat în România, ar putea fi lansat în spaţiu la sfârşitul anului
09 Iun 2008   •   15:51

După mai multe experimente ştiinţifice, România va lansa în spaţiu primul satelit realizat la noi în ţară. Evenimentul ar putea avea loc la sfârşitul acestui an sau, cel mai târziu, la începutul lui 2009. ?Important este şi că este realizat de o echipă de tineri antrenaţi din facultate pentru a face acest satelit şi care, în acest moment, reprezintă un grup cu o capacitate tehnologică semnificativă?, a precizat preşedintele Agenţiei Spaţiale Române, Marius-Ioan Piso, citat de Rompres.

Satelitul va furniza informaţii ştiinţifice despre fluxul de micrometeoriţi la nivelul orbitei joase, informaţie preţioasă pentru ONU - unde se discută de multă vreme despre deşeurile spaţiale. De asemenea, satelitul va furniza informaţii despre doza de radiaţii la nivelul aceleiaşi orbite joase. Satelitul românesc va fi dotat şi cu o cameră de observare a Terrei, care va asigura la sol o rezoluţie de aproximativ 20 de metri, ce va furniza imagini, într-un timp ceva mai lent, ale teritoriului României.

Lansarea satelitului va fi efectuată odată cu zborul rachetei Vega - noul lansator al Agenţiei Spaţiale Europene. Deşi botezat ?Goliat? - după numele personajului biblic caracterizat prin dimensiunile sale impresionante - satelitul românesc cântăreşte 1 kilogram şi se prezintă sub forma unui cub cu latura de 10 cm.

Antena3.ro

×
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close