Antena 3 High Tech GOOGLE. Anunț important făcut de Google în ziua în care împlinește 21 de ani

GOOGLE. Anunț important făcut de Google în ziua în care împlinește 21 de ani

27 Sep 2019   •   18:22
GOOGLE. Anunț important făcut de Google în ziua în care împlinește 21 de ani

Google a făcut publice mii de videoclipuri denumite "deepfake", trucaje hiperrealiste ce prezintă oameni care par că fac sau că spun anumite lucruri (pe care nu le-au făcut şi nu le-au spus niciodată în realitate, n.r.), cu scopul de a permite oamenilor de ştiinţă să identifice mai uşor aceste conţinuturi online potenţial periculoase, informează AFP.

Reprezentanţii gigantului căutărilor pe internet au explicat într-un articol online că au filmat sute de videoclipuri cu actori pe care le-au transformat apoi în mii de videoclipuri trucate, graţie unor "metode de generare a 'deepfake'-urilor, care sunt accesibile pentru public".

Acel calup de videoclipuri, atât cele reale, cât şi cele false, pot fi de acum înainte explorate de cercetători pentru "a dezvolta metode de detectare a videoclipurilor manipulate".

Tehnologiile de Inteligenţă Artificială (AI), bazate pe învăţarea automatizată a computerelor începând de la mari volume de date, au permis punerea la punct a unor aplicaţii utilizate în prezent în viaţa cotidiană, precum asistenţii vocali şi diagnosticele medicale.

Însă anumite aplicaţii ale AI au scandalizat opinia publică, aşa cum a fost cazul unei aplicaţii pentru smartphone utilizată pentru "a dezbrăca" persoanele scanate cu un telefon mobil.

"Deşi numeroase clipuri 'deepfake' sunt concepute în scopuri umoristice, altele ar putea fi dăunătoare pentru indivizi şi societate", au subliniat Nick Dufour de la Google şi Andrew Gully de la Jigsaw, divizia de cercetare din cadrul Alphabet, compania-mamă ce deţine Google.

Numeroase asociaţii şi autorităţi cu rol de reglementare şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu posibilele repercusiuni asupra rezultatelor scrutinelor politice, în cazul în care videoclipurile trucate înfăţişând diverse personalităţi politice ar fi utilizate pentru a perturba campaniile electorale.

Deocamdată, diferenţa dintre un videoclip original şi un videoclip manipulat poate fi făcută încă, în general, "cu ochiul liber", a remarcat Hao Li, profesor de tehnologii creative la Universitatea Southern California (USC), într-un interviu acordat postului american CNBC pe 20 septembrie. "Însă există şi montaje care sunt deja foarte, foarte convingătoare", a precizat el.

"Suntem capabili astăzi să realizăm clipuri care par să fie perfect reale. Adevărata întrebare este cât timp va mai trece până când aceste tehnologii de producere a unor 'deepfake' hiperrealiste să devină accesibile pentru marele public. Cred că nu va fi nevoie de mai mult de 6 luni", a estimat Hao Li.

×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close