Antena 3 CNN High Tech Google vrea să se retragă de pe piaţa chineză

Google vrea să se retragă de pe piaţa chineză

Google vrea să se retragă de pe piaţa chineză
Sursa foto: Google
13 Ian 2010   •   16:20

Google a făcut un anunţ care a luat prin surprindere piaţa online din întreaga lume. Reprezentanţii companiei au declarat că nu vor mai cenzura rezultatele afişate de varianta chineză a motorului de căutare şi că ar putea întrerupe operaţiunile din această ţară, informează PC World.

Decizia Google a venit ca urmare a unui atac cibernetic care a avut ca ţintă accesarea conturilor de Gmail ale unor militanţi chinezi pentru drepturile omului. David Drummond, unul dintre vicepreşedinţii companiei, a scris pe blogul oficial al companiei că Google a decis să nu mai cenzureze rezultatele motorului de căutare în China. ?Realizăm faptul că această decizie ar putea însemna închiderea birourilor din China şi întreruperea operaţiunilor din această ţară?.

Declaraţia îndrăzneaţă a Google a atras numeroase comentari pro şi contra. Cea mai mare parte dintre specialiştii online consideră că Google nu-şi va respecta declaraţiile. Google, ca orice altă companie din lume, are nevoie de pieţe pe care să-şi dezvolte afacerea, iar China este una dintre cele mai ofertante din lume, scriu specialiştii de la PC World.

În 2008, în China existau 300 de milioane de utilizatori ai internetului, dintr-o populaţie de 1,3 miliarde. Numărul de potenţiali clienţi este prea mare în China ca să fie ignorat. În plus, economia China este în curs de dezvoltare, ceea ce reprezintă un potenţial de afacere imens pentru companiile din domeniul hightech.

O potenţială retragere a Google din China nu va opri oficialii chinezi să extindă măsurile de cenzură în domeniu. Potrivit unui raport făcut public în luna octombrie a anului trecut, autorităţile chineze au început deja să devzolte ?unelte? de spionaj cibernetic. Cu sau fără prezenţa Google în China, compania va continua să fie ţinta preferată a hackerilor.

Aceastea nu sunt singurele probleme pe care Goolgle le are cu autorităţile chineze. În urmă cu numai câteva zile, Google le-a cerut scuze scriitorilor chinezi pentru că a digitalizat mai multe cărţi ale acestora şi a încălcat drepturile de autor.

În luna noiembrie, compania Google a fost acuzată de piratarea a mii de cărţi chinezeşti. Societatea pentru drepturi de autor asupra operelor scrise din China susţine că reprezentanţii Google Books au scanat şi încorporat în catalogul de cărţi online în mod ilegal peste 17.992 de exemplare.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Google China retragere motor de cautare
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close