Antena 3 CNN High Tech Hartă a creierului, creată de cercetătorii din cadrul Proiectului Human Connectome

Hartă a creierului, creată de cercetătorii din cadrul Proiectului Human Connectome

Hartă a creierului, creată de cercetătorii din cadrul Proiectului Human Connectome
Sursa foto: Foto: Engadget.com
03 Ian 2011   •   18:45

O echipă de cercetători care participă la Proiectul Human Connectome (HCP) au adunat laolaltă mai mulţi şoareci pentru a le studia creierul, cu scopul de a afla cum îşi stochează oamenii memoriile, trăsăturile de personalitate şi abilităţile. Însă feliile de creier pe care le studiază sunt foarte mici, măsurând doar 29,4 nanometri în grosime.

Scopul final este de a analiza aceste felii la microscop, a realiza imagini detaliate ale creierului, pe care să le unească apoi, creând o hartă completă a creierului, sau conectom, relatează Engadget.com. Echipa care participă la acest proiect este formată din cercetători de la universităţile Harvard, UCLA, Minnesota şi Washington. Deocamdată ei mai au mult până când vor trece la analiza creierului uman, în parte din cauza faptului că este nevoie de un spaţiu imens de stocare a informaţiilor. Astfel, o imagine de un milimetru cub al creierului unui şoarece are nevoie de un petabyte (echivalent cu 2 la puterea 50 (1,125,899,906,842,624) bytes).

Creierul uman ar necesita milioane de petabytes, şi un număr încă necunoscut de ani, ceea ce a dus la critici conform cărora răsplata oferită de această hartă nu ar merita efortul depus de oamenii de ştiinţă.

×
Subiecte în articol: harta creier cercetatori americani
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close