x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Fii alături de noi!

IBM va realiza un supercalculator - echivalentul a 2 milioane laptopuri

de 04 Feb 2009   •   08:49
IBM va realiza un supercalculator - echivalentul a 2 milioane laptopuri 

 106
calcuator IBM sequoia
La şapte luni după ce IBM a realizat cel mai rapid supercomputer din lume, compania a anunţat unul şi mai performant. Astfel, producătorul a relatat că dezvoltă tehnologia pentru noul său calculator Sequoia, programat a fi livrat în 2011 Departamentului de Energie al SUA.
Sequoia şi un computer mai mic numit Dawn sunt construite în Rochester, Minnesota, pentru a fi folosite în simularea testelor nucleare. IBM susţine că acestea mai pot fi folosite la previziunile meteo sau explorarea petrolului.
IBM estimează că puterea de procesare a lui Sequoia o va depăşi pe cea combinată a primelor 500 cele mai perfomante computere din lume. Sistemul va conţine mai mult de 1,6 milioane microprocesoare, ce vor fi aşezate în 96 de cutii de mărimea unui frigider.
Sequoia va avea un consum energetic de 6 megawati pe an, echivalentul energiei consumate de 500 de gospodării americane într-un an. Pentru comparaţie, calculele pe care le va face calculatorul într-o oră ar lua celor 6,7 miliarde de oameni de pe Terra 320 de ani, dacă ar munci toţi non stop în această perioadă.
S-a calculat că super calculatorul va ocupa circa 300 de mp.
Antena3.ro
sati