Antena 3 CNN High Tech IBM va realiza un supercalculator - echivalentul a 2 milioane laptopuri

IBM va realiza un supercalculator - echivalentul a 2 milioane laptopuri

IBM va realiza un supercalculator - echivalentul a 2 milioane laptopuri
Sursa foto: calcuator IBM sequoia
04 Feb 2009   •   08:49

La şapte luni după ce IBM a realizat cel mai rapid supercomputer din lume, compania a anunţat unul şi mai performant. Astfel, producătorul a relatat că dezvoltă tehnologia pentru noul său calculator Sequoia, programat a fi livrat în 2011 Departamentului de Energie al SUA.
Sequoia şi un computer mai mic numit Dawn sunt construite în Rochester, Minnesota, pentru a fi folosite în simularea testelor nucleare. IBM susţine că acestea mai pot fi folosite la previziunile meteo sau explorarea petrolului.
IBM estimează că puterea de procesare a lui Sequoia o va depăşi pe cea combinată a primelor 500 cele mai perfomante computere din lume. Sistemul va conţine mai mult de 1,6 milioane microprocesoare, ce vor fi aşezate în 96 de cutii de mărimea unui frigider.
Sequoia va avea un consum energetic de 6 megawati pe an, echivalentul energiei consumate de 500 de gospodării americane într-un an. Pentru comparaţie, calculele pe care le va face calculatorul într-o oră ar lua celor 6,7 miliarde de oameni de pe Terra 320 de ani, dacă ar munci toţi non stop în această perioadă.
S-a calculat că super calculatorul va ocupa circa 300 de mp.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: PC IBM teste nucleare
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close