Antena 3 CNN High Tech Imagini fără distorsiuni, prin dispozitivul elastic de captare a imaginii

Imagini fără distorsiuni, prin dispozitivul elastic de captare a imaginii

Imagini fără distorsiuni, prin dispozitivul elastic de captare a imaginii
07 Aug 2008   •   15:37

O nouă tehnologie, care foloseşte o suprafaţă curbată de detecţie a luminii, permite dispozitivelor care o folosesc să perceapă imaginile aşa cum o face un animal, anunţă BBC. Display-urile fotosenzitive (precum cele folosite la camerele foto digitale) sunt de obicei formate din mii de pixeli, dispuşi pe o suprafaţă plană, a explicat doctorul John Rogers, de la Universitatea Illinois, şeful echipei care a dezvoltat proiectul.

"Animalele nu au astfel de ochi retina lor fiind curbată", a precizat Rogers. "Această curbură le permite animalelor să vadă lumea fără distorsiuni spre deosebire de imaginile produse de camerele foto digitale, care îşi pierd din Ťfocusť spre margini".

Camera a fost inspirată din ochiul uman şi se bazează pe posibilitatea de a construi sisteme electronice din silicon pe o membrană flexibilă.

Aceste membrane ar putea fi folosite în viitor la acoperirea organelor umane, pentru a le monitoriza starea, potrivit cercetătorilor americani care le-au dezvoltat, citaţi de BBC.



Camera lată de 2 cm are o singură lentilă şi un sistem concav de detecţie a luminii. Are în componenţă cele mai mici fire conectoare, cu grosimea de doar un micron, care au asigurat legăturile electrice între componente, pentru a forma un circuit.

Fotografie: BBC

Antena3.ro

×
Parteneri
Urgie la Vâlcăneşti, în Prahova. Oamenii, blocaţi în case!
x close