Industria IT din România, pe locul 40 în lume

11 Iul 2007   •   13:20
Industria IT din România, pe locul 40 în lume
Industria IT din România ocupă locul 40 într-un clasament mondial al competitivităţii, realizat de Economist Intelligence Unit (EIU), cu un scor de 32.1 puncte. România a depăşit ţări ca India şi Bulgaria, clasate pe locurile 46, respectiv 42, însă se află în urma Turciei, situată pe poziţia 39. România depăşeşte în clasamentul competiţiei industriei IT şi ţări ca Rusia, China, sau Ucraina.
Cea mai competitivă industrie IT aparţine SUA, care ocupă locul unu în clasamentul EIU, urmată îndeaproape de Japonia. Acestea sunt singurele ţări care depăşesc pragul de 70 de puncte.
Ţara europeană cel mai bine clasată este Marea Britanie, pe locul 4, urmată de ţările scandinave: Suedia, Danemarca, Finlanda şi Norvegia.
Primele clasate din fostul bloc comunist sunt Estonia şi Polonia, aflate pe locurile 25 şi 26, la egalitate de puncte. Slovenia ocupă de asemenea un loc bun, înusmând 44,2 puncte.
Clasamentul este realizat de EIU pe baza a 25 de indicatori, împărţiţi în şase categorii calitative şi cantitative distincte. În calcularea numărului de puncte, fiecare categorie are o anumită pondere. Mediul de cercetare şi dezvoltare, precum şi infrastructura IT şi capitalul uman au constituit factorii esenţiali de departajare, dar şi mediul de afaceri, mediul legislativ, sau suţinerea dezvolării industriei IT au contribuit la realizarea clasamentului.
În competiţie au fost 64 de þãri, provenind din şapte regiuni ale lumii. O diferenþã mare între industriile IT a fost fãcutã de regimul legislativ, SUA şi ţările vest-europene beneficiind de un mediu superior competitorilor.

Antena3.ro

x close