Antena 3 CNN High Tech Inelele lui Saturn, la fel de bătrâne ca şi Sistemul Solar

Inelele lui Saturn, la fel de bătrâne ca şi Sistemul Solar

Inelele lui Saturn, la fel de bătrâne ca şi Sistemul Solar
13 Dec 2007   •   10:36

Inelele planetei Satun datează de mult mai mult timp decât s-a considerat până acum de cercetători şi ar putea rezista pentru o perioadă nelimitată de timp. Aceste noi date au fost oferite de sonda spaţială Cassini. Oameniide ştiinţă au demonstrat că particulele ce formează inelele care orbitează în jurul lui Saturn au 3 miliarde de ani. Deşi în aparenţă inelele lui Saturn par nişte formaţiuni tinere, ele ar putea fi la fel de bătrâne ca şi Sistemul Solar.

Sonda Cassini a studiat inelele cu ajutorul unui spectru special cu ultraviolete. Particulele astfel observate au fost asemuite ca mărime de la granule de nisip, până la buldozăre. Ultimele descoperiri cu privire la planeta Saturn, veche de 4 miliarde de ani, arătau că inelele sale datează de acum 100 de milioane de ani, când o lună uriaşă sau o cometă ar fi pătruns în atmosfera planetei Saturn.

Sonda spaţială Cassini, lansată în octombrie 1997, având la bord modulul de explorare Huygens, a inclus şi planeta Saturn în programului său de explorare.

Cassini a ajuns la Saturn şi la lunile sale în 2004, unde a orbitat în jurul planetei pentru a o explora. De acolo a trimis imagini inedite către Pământ. Imaginile arătau inelele şi striaţiile acestora, atât din partea de deasupra planului lor, cât şi de dedesubt.
Foto: BBC News
Antena 3

×
Parteneri
O nouă minivacanţă pentru români! Câte zile libere vor avea angajaţii
x close