Antena 3 CNN High Tech Intel se pregăteşte pentru cea mai mare amendă a forurilor anti-trust

Intel se pregăteşte pentru cea mai mare amendă a forurilor anti-trust

Intel se pregăteşte pentru cea mai mare amendă a forurilor anti-trust
Sursa foto: amd vs Intel
11 Mai 2009   •   14:02

Compania Intel Corp. se pregăteşte să primească ceea ce ar putea fi cea mai mare amendă din Europa pentru compartament neconcurenţial. După un deceniu de investigaţii a practicilor de marketing ale Intel, Uniunea Europeană este aşteptată miercuri să decidă dacă va lua măsuri contra Intel, scrie Financial Times.
De atlfel, unii analişti cred că Intel ar putea primi o penalizare ce ar putea fi aproape şi chiar depăşi 1,1 miliarde euro. Ancheta ce viza compania californiană producătoare de chipuri se întinde până în anul 2000, când rivala Advanced Micro Devices Inc. a depus o plângere împotriva acţiunilor Intel, care ar fi scos-o de pe piaţă. Ritmul anchetei s-a accelerat patru ani mai târziu, când oficialii europeni au cerut noi informaţii de la AMD şi alte companii.

Publicaţia scrie că, teoretic, o amendă ar putea fi şi 10% din venitul anual mondial al companiei. Venitul a fost de 37,6 miliarde de dolari în 2008, ceea ce înseamnă că amenda s-ar putea apropia de patru miliarde dolari, deşi maximul este rar acordat.

Financial Times scrie că Intel a susţinut mereu că nu a acţionat ilegal. Intel este acuzată că a profitat de poziţia dominantă pe piaţă oferind unele avantaje ilegale producătorilor de computere, pentru a vinde doar calculatoare cu Intel în defavoarea AMD.
Cea mai mare amendă a Comisiei Europene de până acum pentru o faptă identică a fost de 497 milioane euro (655 milioane dolari) contra Microsoft în 2004.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: intel Comisia Europeana
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close