Antena 3 CNN High Tech Interesul pentru scandalul WikiLeaks, exploatat de spammeri

Interesul pentru scandalul WikiLeaks, exploatat de spammeri

Interesul pentru scandalul WikiLeaks, exploatat de spammeri
Sursa foto: Foto: thetechherald.com
31 Ian 2011   •   18:37

Spammerii au exploatat interesul publicului pentru scandalul WikiLeaks, dar s-au folosit şi de contextul dat de Crăciun şi sărbătoarea Anului Nou, susţin experţii Kaspersky Lab, care au redactat raportul atacurilor de tip spam pentru luna decembrie a anului 2010.

Kaspersky Lab a înregistrat un număr semnificativ de mesaje spam care îndemnau utilizatorii să răspândească link-uri WikiLeaks în numele democraţiei. În plus, spammerii au integrat numele WikiLeaks în textele de fundal din mail-uri şi în link-uri pentru a evita detecţia de către filtrele anti-spam. Mesajele trimise conţineau citate preluate de pe site sau ştiri despre acesta.

În luna decembrie 2010, India s-a aflat pe primul loc în topul ţărilor care răspândesc mesaje spam, cu un volum de trafic de 9,9% din totalul acestora. Pe locul doi s-a aflat Rusia (8,5%), urmată de Italia (4,8%), Vietnam (4,7%) şi Brazilia (4,4%). Cantitatea de spam venită din Europa de Vest a scăzut cu 1,6%, ţările fruntaşe din această regiune fiind Marea Britanie (4,3%), Franţa (2,2%) şi Germania (1,8%). În 1,75% dintre mesajele spam au fost identificate ataşamente malware, o creştere cu 0,15% faţă de luna noiembrie a anului trecut.

Lupta autorităţilor cu reţelele de tip botnet a continuat şi în decembrie 2010, cu proceduri iniţiate în SUA în cazul cetăţeanului rus Oleg Nikolaenko, suspect pentru crearea şi administrarea reţelei-zombie Mega-D, cunoscută şi drept Ozdok. Botnet-ul era folosit pentru distribuirea de mesaje spam publicitare la medicamente şi produse contrafăcute. Se presupune că această reţea avea capacitatea, în perioada de eficienţă maximă, să distribuie până la 30-35% din spam-ul mondial.

„În această perioadă a anului, mesajele spam fac referiri cu precădere la Crăciun şi Anul Nou, dar finalul lui 2010 a adus un subiect nou pe agenda spammer-ilor – scandalul din spatele WikiLeaks”, a spus Maria Namestnikova, Senior Spam Analyst la Kaspersky Lab. „Înainte să înceapă sărbătorile de iarnă am observat o scădere a volumului de spam la nivel mondial. Acesta este un fenomen sezonier – la fiecare sfârşit de an numărul mesajelor nesolicitate scade semnificativ datorită închiderii unor reţele de tip botnet”, a mai spus Namestnikova.

×
Subiecte în articol: wikileaks spam
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close