Antena 3 CNN High Tech Internetul prin fibră optică câştigă teren în faţa celui prin cablu

Internetul prin fibră optică câştigă teren în faţa celui prin cablu

Internetul prin fibră optică câştigă teren în faţa celui prin cablu
08 Iul 2008   •   12:08

Pentru prima dată în lume, numărul clienţilor care au semnat contracte cu furnizorii de internet prin fibră optică l-a depăşit pe cel al clienţilor care preferă acces prin cablu, conform unui studiu realizat de compania britanică Point Topic. Furnizorii prin fibră optică au încheiat 4,2 milioane de contracte în primul trimestru, în timp ce doar 2,5 milioane de clienţi au semnat pentru internet prin cablu.

Cea mai mare parte a noilor clienţi se regăseşte în China, unde 2,5 milioane de persoane s-au conectat la internet prin fibră optică, pentru un total de 16,7 milioane de utilizatori. SUA se află pe locul patru, după Japonia şi Coreea de Nord.

Conexiunile internet prin fibră optică oferă viteze mai mari, însă costurile sunt şi ele mai ridicate. Pe unele pieţe de telecomunicaţii, precum cele din SUA sau Europa de Vest, furnizorii nu sunt siguri dacă investiţia în sistemul pe fibră optică merită, pentru că se confruntă cu o concurenţă din partea tehnologiilor mai ieftine, precum cablu şi DSL.

În momentul de faţă, accesul prin cablu este mai comun, cu 79,6 milioane de utilizatori în întrega lume, conform Point Topic, comparativ cu 42,1 milioane de conexiuni prin fibră optică. Totuşi, accesul prin liniile telefonice este cel mai comun la nivel global, 238,1 milioane de gospodării având DSL, 9,3 milioane de contracte fiind semnate în ultimul trimestru.

Antena3.ro
 

×
Parteneri
Două linii de tramvai din Bucureşti sunt blocate, din cauza unui accident
x close