Antena 3 CNN High Tech Jocuri compatibile numai cu PlayStation? Era lor ar putea apune

Jocuri compatibile numai cu PlayStation? Era lor ar putea apune

Jocuri compatibile numai cu PlayStation? Era lor ar putea apune
27 Aug 2008   •   17:47

Companiile producătoare de console de jocuri precum Microsoft Corp şi Sony Corp, ar putea fi nevoite să producă mai multe jocuri video pe cont propriu, în condiţiile în care tot mai multe studiouri independente refuză să mai încheie contracte exclusiviste, anunţă Reuters.

În încercarea de a atrage cât mai mulţi cumpărători pentru propria consolă, producătorii lui Xbox 360 şi PlayStation3, trebuie să încheie contracte exclusiviste cu studiourile care creează jocuri, pentru a obţine jocuri de top, compatibile numai cu consola lor.

Costurile de producţie ridicate au făcut însă multe dintre aceste studiouri să se gândească de două ori înainte de a semna un astfel de contract de exclusivitate. “Costul pentru a face un astfel d ejoc este atât de mare, încât trebuie să vinzi foarte multe unităţi” spune Michael Patcher, analist la Wedbush Morgan. “Nu poţi renunţa aşa uşor la jumătate de piaţă.” a adăugat el, motivând decizia firmelor producătoare de jocuri de a nu mai semna contracte de exclusivitate. Potrivit acestuia, pentru a creea un joc sunt cheltuiţi între 20 şi 50 de milioane de dolari.

În aceste condiţii, Microsoft şi Sony vor trebui să producă propriile jocuri, dacă doresc să deţină exclusivitatea.

Sony a reuşit de-a lungul timpului să obţină mai multe francize de jocuri populare exclusiv pentru PlayStation, în această categorie încadrându-se seriile "Grand Theft Auto" sau "Lara Croft: Tomb Raider", ambele compatibile numai cu cosola PS.

Dar în ultima vreme Microsoft a câştigat teren, multe dintre jocurile pentru care Sony avea exclusivitate lansându-se şi pentru Xbox360. Este cazul jocurilor "Grand Theft Auto IV" şi “Final Fantasy XII”, lansate pentru ambele console de anul acesta.

Antena3.ro

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close