Antena 3 CNN High Tech Jurnalişti şi experţi bulgari au lansat Balkanleaks, după modelul WikiLeaks

Jurnalişti şi experţi bulgari au lansat Balkanleaks, după modelul WikiLeaks

Jurnalişti şi experţi bulgari au lansat Balkanleaks, după modelul WikiLeaks
10 Dec 2010   •   14:14

Un nou site de informaţii secrete a fost lansat în Bulgaria, numit Balkanleaks, după modelul WikiLeaks, care tocmai a publicat documente cu caracter secret, relatează site-ul Novinite.com.
   
Între aceste documente se află note de la întâlniri ale unor comisii parlamentare ţinute cu uşile închise, contracte din domeniul energiei, rapoarte ale Agenţiei de Stat pentru Securitate Naţională (DANS) şi Unităţii pentru Combaterea Crimei Organizate (GDBOP).
   
Creatorii site-ului dau asigurări că informaţiile vor fi publicate în deplină confidenţialitate şi doar după ce vor fi verificate.
   
"Urmând exemplul site-ului WikiLeaks, am lansat acest site pentru a promova transparenţa şi lupta contra legăturilor între crima organizată şi corupţia politică în statele din Balcani. Suntem ferm convinşi că nu suntem singuri în această luptă. Există mulţi oameni care vor să schimbe Balcanii o dată pentru totdeauna şi care sunt gata să accepte provocarea. Le întindem o mână", se arată pe pagina de primire a site-ului bulgăresc.
   
Balkanleaks utilizează sistemul de computere TOR, care este foarte dificil de urmărit de serviciile speciale, afirmă creatorii acestuia, subliniind că în cazul în care un document provine de la o instituţie sau chiar de la serviciile speciale, va fi imposibil ca expeditorul să fie identificat.

TOR a fost tehnologia utilizată de WikiLeaks până în vara lui 2010. Fondatorii Balkanleaks au subliniat că au hotărât să lanseze acest site, pentru că WikiLeaks s-a concentrat asupra "războiului" său cu Statele Unite, iar cineva trebuie să se ocupe de scandalurile de la nivel local.

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close