Antena 3 CNN High Tech Marte îşi ascunde atmosfera în subsol!

Marte îşi ascunde atmosfera în subsol!

Marte îşi ascunde atmosfera în subsol!
26 Ian 2007   •   15:27

Apa şi dioxidul de carbon care formau cândva atmosfera densă a planetei Marte au fost dispersate într-o proporţie redusă în spaţiu şi ar trebui să fie conţinute în subsolul planetei roşii, potrivit unui studiu publicat în SUA, relatează AFP. O echipă de cercetători europeni a determinat, pe baza datelor strânse de sonda europeană Mars Express, că atmosfera marţiană, dispărută în urmă cu circa 3,5 miliarde de ani, s-a dispersat într-o măsură foarte redusă sub efectul vântului solar.

Stas Barabash de la Institutul suedez de fizică spaţială şi Jean-Andre Sauvaud de la Centrul de studii spaţiale de la Toulouse (Franţa), doi dintre autorii acestui studiu apărut în ultimul număr al revistei Science, au stabilit că numai între 0,2 şi 4 milibari (unitate de măsură pentru presiune) de CO2 şi câţiva centimetri de apă s-au pierdut astfel în spaţiu.

Încercând să afle ce s-a întâmplat cu atmosfera densă a planetei, aceşti cercetători estimează că ea s-ar putea găsi în subsol. Cei doi roboţi americani Opportunity şi Spirit au confirmat că atmosfera lui Marte conţinea apă şi CO2. Numeroase indicii, precum depunerile sedimentare, albiile de râu secate, sunt o mărturie a unei activităţi hidrologice intense în trecutul planetei.

Apa în stare lichidă a dispărut în prezent de la suprafaţa lui Marte. Conţinutul în vapori de apă al atmosferei este foarte scăzut, iar apă există sub formă de gheaţă în calote polare şi unele cratere. Însă aceste cantităţi de apă nu sunt suficiente pentru a explica urmele geologice observate, ceea ce lasă de înţeles că în subsol se află mari întinderi de apă.

ROMPRES

×
Parteneri
Primele imagini din interiorul halei cuprinse de incendiu, în București
x close