Antena 3 CNN High Tech Maşina condusă cu iPhone-ul, prezentată în Germania (VIDEO)

Maşina condusă cu iPhone-ul, prezentată în Germania (VIDEO)

Maşina condusă cu iPhone-ul, prezentată în Germania (VIDEO)
03 Noi 2009   •   23:05


Cercetătorii germani au prezentat o inovaţie de zile mari, care transformă în realitate idei posibile până acum doar în filmele cu James Bond. Este vorba despre autoturismul condus prin intermediul unei aplicaţii a telefonului mobil.

Membrii unei echipe de cercetători de la o prestigioasă universitate din Berlin au dezvoltat o aplicaţie pentru iPhone care face posibil condusul fără şofer al unui autoturism special adaptat.

Maşina condusă de computer a fost numită "The Spirit of Berlin" ("Spiritul Berlinului"). Cercetătorii au explicat principiile de funcţionare ale maşinii minune:

"Putem conduce această maşină prin intermediul reţelei de telefonie mobilă. Trebuie să acceptăm întârzierea semnalului care se transmite computerului, dar în principiu este posibil ca această maşină să poată fi condusă din orice apartament de aici, din Berlin."

Specialiştii au arătat cum semnalul este transferat de la telefon spre maşină prin intermediul unei reţele locale wireless. Computerele din interiorul maşinii procesează informaţiile primite de la sistemul de navigaţie, senzorii laser şi camerele video instalate la bord. Asftel, maşina poate vira, frâna sau accelera.

Mai mult, cu ajutorul senzorilor, sistemul maşinii poate recunoaşte pietonii sau alte maşini şi motociclete aflate în trafic. Sistemul poate determina şi distanţa la care se află maşina de diferite obiecte.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, computerul este dotat şi cu o hartă a obiectelor mobile şi imobile, aflate de-a lungul drumului. Există însă şi câteva probleme:

"Principala problemă în a aduce astfel de maşini pe şosele nu este de natură tehnică. Tehnica este bine dezvoltată. Problemele sunt ridicate de infrastructură şi de aspectul legal. Pentru că, dacă o astfel de maşină produce un accident auto, sau când două astfel de maşini se ciocnesc, cine este considerat vinovat?".

Până când aceste probleme nu vor putea fi însă rezolvate, astfel de maşini vor sta departe de şosele.



Antena 3


×
Subiecte în articol: masina iphone telecomanda
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close