Antena 3 CNN High Tech Multimatch, noul motor de căutare realizat de UE, pentru patrimoniul său cultural

Multimatch, noul motor de căutare realizat de UE, pentru patrimoniul său cultural

Multimatch, noul motor de căutare realizat de UE, pentru patrimoniul său cultural
07 Ian 2009   •   14:39

Motorul de căutare Multimatch a fost finalizat de specialiştii Uniunii Europene. El va intra în funcţiune săptămâna viitoare şi a fost realizat pentru a facilita căutările în patrimoniul cultural digital european, anunţă site-ul journaldunet.fr.
Specialiştii Uniunii Europene au început să lucreze încă din 2006 la motorul de căutare Multimatch. Acesta va efectua, în special, căutări în cadrul bibliotecii digitale europene. Totuşi Multimatch nu se va rezuma la găsirea informaţiilor online.
Coordonatorul proiectului, Pasquale Savino,susţine că platforma cuplează rezultatele online cu cele incluse în arhivele instituţiilor culturale, date care nu sunt în mod normal accesibile publicului.
"Multilingual Culture and Heritage Internet Search System Developed" este numele complet al motorului de căutare. Acesta permite şi efectuarea de căutări contextualizate. În plus, Multimatch funcţionează în şase limbi: poloneză, spaniolă, engleză, italină, olandeză şi germană şi afişează rezultatele în altă limbă decât cea a cuvintelor cheie introduse pentru efectuarea căutării.
Pasquale Savino a adăugat: "Noi avem intenţia de a oferi acces liber la acest serviciu tuturor utilizatorilor care se înscriu. Însă este posibil să limităm numărul de înscrieri din cauza resurselor informatice limitate de care dispunem. Proiectul Multimatch are trei domenii pe care le exploatează: patrimoniul cultural, educaţia şi turismul. În consecinţă, favorizăm înscrierile utilizatorilor care activeză în aceste domenii".
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: motor de cautare
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close