NASA face teste cu roboţi lunari

21 Iul 2007   •   14:23
NASA face teste cu roboţi lunari
NASA testează roboţi lunari într-un crater lunar simulat, în vederea trimiterii lor în misiune pe Lună pentru prima oară, în 2020. Aceşti noi roveri autonomi şi foarte rapizi se vor deplasa de pe Lună pe Marte. Oameni de ştiinţă de la NASA, aflaţi într-o expediţie de 3 săptămâni la craterul Haughton din insula canadiană Devon, au dat publicităţii informaţii despre testarea celor doi noi roboţi lunari, K10 Negru şi K10 Roşu. Locaţia a fost aleasă datorită asemănării dintre craterul Haughton cu cel de la polul nordic al Lunii, Shacklet, care are acelaşi diametru. Testele preliminare au decurs bine, probleme avute fiind doar cele legate de starea vremii.

Cercetătorii se aşteptau la temperaturi sub zero grade şi furtuni neprevăzute, în schimb au avut parte de multe zile frumoase, care le-au permis doar câteva încercări ale codului de programe a roboţilor. NASA nu a mai trimis roboţi autonomi pe Lună până acum, vechii roveri fiind controlaţi de oameni.

Un specialist în robotică din echipa NASA, Maria Bualat, a subliniat faptul că întîrzierea de 3 secunde a comunicaţiilor radio Pământ-Lună duce la o lipsă de precizie a comenzilor de control a roboţilor lunari. De aceea, NASA pregăteşte de câţiva ani o nouă misiune pe Lună în anul 2020, care va trimite roboţi autonomi performanţi care vor putea acţiona la fel de rapid ca cei de până acum, care erau însă controlaţi uman de pe teritoriul lunar.

Noul robot K10 costă în jur de 100.000 de dolari fără soft, se deplasează cu ajutorul sistemului de navigare GPS, a radarelor şi a unor scanere laser 3D, care pot face topografia terană şi subterană a locurilor.

Antena3.ro

Mai multe detalii pe News.Com

Parteneri
x close