Antena 3 CNN High Tech NASA: Un român a inventat un program care identifică persoanele după propria umbră

NASA: Un român a inventat un program care identifică persoanele după propria umbră

NASA: Un român a inventat un program care identifică persoanele după propria umbră
04 Sep 2008   •   16:50

În curând nu ne vom mai putea ascunde. Programe speciale ne vor putea urmări din satelit identificându-ne după ceva la fel de banal precum mersul. Dr. Adrian Stoica, cercetător la laboratorul Nasa, a proiectat un program care procesează imaginea umbrei unei persoane şi identifică exact identitatea acesteia.

Tehnologia poartă titlul "analiza stilului de mers" şi a luat naştere de la premiza că este dificil să-ţi modifici stilul de a merge, acesta fiind încă o caracteristică a fiecărui individ în parte. Aplicaţiile programului sunt nenumărate, de la monitorizarea şi supravegherea criminalilor şi infractorilor până la identificarea teroriştilor. Acest program ar putea rula cu ajutorul sateliţilor sau al avioanelor de spionaj.

În ultimii ani tehnologia procesării imaginilor a avansat enorm, dar încă nu se poate identifica un individ folosindu-se o imagine preluată din spaţiu. Fotografiile ar fi în primul rând deficitare din cauza unghiului din care sunt preluate. Analiza stilului de mers oferă mai multe informaţii prin caracteristica unică a mişcării fiecărei persoane.

Dr Stoica şi-a prezentat descoperirea în cadrul unei conferinţe pe tema securităţii ce a avut loc în Edinburgh. El a precizat că programul de calculator caută şi identifică umbra fiecărui individ, efectuând corecţii în funcţie de poziţia soarelui şi unghiul din care este făcută filmarea.

Tehnologia este în fază incipientă, putând trece ani buni până la implementarea acesteia în programele militare, sau ale serviciilor secrete, a relatat revista New Scientist.

Sursa foto: telegraph.co.uk

Antena3.ro

×
Parteneri
Cutremur în România, în această seară, în zona seismică Vrancea
x close