Antena 3 CNN High Tech Naveta Soyuz a transportat primul sud-coreean în spaţiu

Naveta Soyuz a transportat primul sud-coreean în spaţiu

Naveta Soyuz a transportat primul sud-coreean în spaţiu
09 Apr 2008   •   20:40

Naveta spaţială rusească Soyuz a fost lansată marţi, din Kazahstan, având în premieră la bord un cosmonaut sud-coreean. În timpul lansării, din cauza emoţiilor, mama cosmonautei sud-coreene a leşinat, relatează FOX News. Naveta s-a ridicat fără probleme şi a ajuns în spaţiu în numai 10 minute de la lansare.

?Totul funcţionează ca un ceas elveţian acum?, a declarat Christian Feichtinger, şeful filialei de la Moscova a Agenţiei Spaţiale Europene. Misiunea navetei Soyuz este de a-i duce joi, pe staţia spaţială internaţională, pe cosmonauţii Sergei Volkov (care este şi comandantul navetei spaţiale), Oleg Kononenko şi Yi So-yeon, o bio ingineră sud coreeană de numai 29 de ani.



Yi So-yeon nu este doar primul cetăţean Coreean care a ajunge în spaţiu ci şi cea mai tânără femeie care a zburat vreodată în spaţiul cosmic. Lansarea a provocat o adevărată sărbătoare în Coreea de Sud, unde mai multe mii de oameni s-au adunat în Seoul pentru a privi lansarea rachetei pe un ecran gigant din centrul orasului.



?Naşterea primului astronaut sud-coreean este o mare bucurie pentru popor şi va da mari speranţe viitoarelor generaţii?, a declarat preşedintele Lee Myung, în faţa mulţimii de oameni adunaţi să vadă lansarea.

Coreea de Sud a plătit Rusiei 20 de milioane de dolari pentru această lansare şi a lansat o competiţie pentru alegerea primului astronaut al ţării care a atras 36.000 de participanţi. Yo So-yeon se va întoarce pe pământ pe 19 aprilie împreună cu alţi doi ocupanţi ai navetei spaţiale internaţionale, americana Peggy Whitson şi inginerul de zbor Yuri Malenchenko.

Sursa foto: Fox News

Antena 3.ro

×
Parteneri
Schimbare importantă pentru călătorii ce trec prin Gara de Nord
x close