Antena 3 CNN High Tech Negocieri Google-Hachette Livre pentru dreptul de publicare online a cărţilor retrase de la tipar

Negocieri Google-Hachette Livre pentru dreptul de publicare online a cărţilor retrase de la tipar

Negocieri Google-Hachette Livre pentru dreptul de publicare online a cărţilor retrase de la tipar
Sursa foto: Foto: numerama.com
18 Noi 2010   •   15:58

Google negociază cu cea mai mare editură din Europa, Hachette Livre, dreptul de a scana şi oferi online cărţile publicate de instituţie în trecut, dar care acum sunt retrase de la tipar. Este vorba de peste un milion de volume. Dacă cele două companii ajung la o înţelegere, ar fi primul acord de acest fel încheiat vreodată.

Reprezentanţii Google şi cei ai editurii Hachette Livre spun că ar putea semna un acord foarte curând. Potrivit documentului, veniturile obţinute din vinderea şi accesarea cărţilor online s-ar împărţi între cele două companii.

Avantajele financiare nu sunt însă totul: "E în interesul publicului, al bibliotecilor, al cercetătorilor, al autorilor şi al editurii Hachette Livre să semnăm această înţelegere. Lumea digitală readuce la viaţă unele cărţi care nu mai existau în lumea printului şi asta este principala idee a acordului nostru", explică Arnaud Nourry, CEO Hachette Livre.

Editura ar avea dreptul să decidă ce opere pot fi scanate. Iar înţelegerea nu ar fi exclusivă. Asta înseamnă că Hachette Livre ar avea dreptul să încheie contracte similare şi cu alţi parteneri.

Există  şi oameni care se opun înţelegerii. Mai multe grupuri pentru protecţia consumatorilor, câteva corporaţii şi chiar Departamentul American de Justiţie se tem că Google ar putea obţine prea multă putere pe piaţa cărţilor digitale. 

Negocieri Google-Hachette Livre

×
Subiecte în articol: negocieri Google carte online
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close