Antena 3 CNN High Tech O ambarcaţiune va face înconjurul lumii cu biodiesel şi grăsime umană

O ambarcaţiune va face înconjurul lumii cu biodiesel şi grăsime umană

O ambarcaţiune va face înconjurul lumii cu biodiesel şi grăsime umană
20 Dec 2007   •   13:08

O ambarcaţiune construită în Noua Zeelandă, care funcţionează cu combustibil biodiesel şi cu grăsimea căpitanului va încerca, anul viitor, să doboare recordul mondial de viteză în jurul lumii. Earthrace are 24 de metri şi va porni la 1 martie din Valencia, Spania, avându-l la cârmă pe neo-zeelandezul Pete Bethune. De-a lungul călătoriei care va însuma 24.000 de mile nautice, barca va traversa oceanul Atlantic, Pacific, şi Indian ca şi canalele Suez şi Panama.

Căpitanul Bethune va încerca să doboare recordul de 74 de zile, 20 de ore şi 58 de minute, stabilit în 1988 de ambarcaţiunea Cable and Wireless Adventurer. Pete Bethune speră ca această călătorie va ajuta la promovarea combustibilului biodiesel ca altenativă la diesel-ul petrolier. "Am vrut să dezvolt un proiect de ambarcaţiune care să funcţioneze cu biodiesel şi cu care să fac înconjurul lumii", a explicat căpitanul pentru FOXNews.com.

Pentru această călătorie vor fi necesari 165.000 de litri de biodiesel din care vor rezulta zero emisii de dioxid de carbon. "Politicienii Europei de Vest trebuie să fie pregătiţi să înfrunte industria petrolieră şi să susţină combustibilii alternativi pentru a fi siguri că producţia de combustibili biologici este o opţiune viabilă", a declarat Bethune. O altă caracteristică a Earthrace, în afară de sursa nepoluantă de energie de care beneficiază, este şi vopseaua non-toxică cu care este acoperită barca.

Ambarcaţiunea a fost construită în 14 luni în Aukland şi a costat 3,5 milioane de dolari, suma provenind de la căpitanul Bethune care şi-a vîndut casa pentru acest proiect. Căpitanul împreună cu alţi doi voluntari şi-a făcut şi o operaţie de liposucţiune, în urma căreia au rezultat 10 litri de grăsime umană, suficienţi pentru a alimenta barca pe o distanţă de 8 milen autice.

Una dintre caracteristicile importante a bărcii este capacitatea sa de submersie de până la 7 metri, ceea ce o ajută la păstrarea unei viteze constante prin valurile înalte care se formează în timpul furtunilor.

ALTE FOTOGRAFII CU AMBARCAŢIUNEA EARTHRACE

Antena3.ro

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close