Antena 3 CNN High Tech Oftalmologii americani: Privitul excesiv la televizoarele 3D provoacă greaţă şi ameţeli

Oftalmologii americani: Privitul excesiv la televizoarele 3D provoacă greaţă şi ameţeli

Oftalmologii americani: Privitul excesiv la televizoarele 3D provoacă greaţă şi ameţeli
Sursa foto: Foto: techtree.com
21 Ian 2011   •   18:40

Oftalmologii americani avertizează, în urma unor cercetări făcute online, că privitul la televizoarele 3D ar putea provoca greaţă, dureri de cap şi chiar afecţiuni oculare, potrivit Telegraph.co.uk.

În cadrul studiului, un sfert dintre cei care au raspuns au admis că au avut dureri de cap, ameţeală, tulburări de vedere şi greaţă după ce s-au uitat la imaginile 3D.

Astfel, raportul Asociaţiei Americane a Oftalmologilor a arătat că un sfert dintre respondenţi simt un real disconfort după ce privesc imaginile ce dau impresia de “adâncime” la noile şi costisitoarele televizoare. Cel mai mult au de suferit persoanele care au deja probleme de profunzime a percepţiei. Privitul la imagini redate tri-dimensional solicită mult ochii şi induce oboseala.

Mai mult decât atât, experţii arată că şi ochelarii speciali ce trebuie purtaţi pentru a percepe “adâncimea” imaginilor sunt un inconvenient.

Producătorii de aparate 3D şi-au avertizat clienţii cu privire la efectele negative care pot apărea odată cu folosirea excesivă a acestor noi gadget-uri. Momentan, nu există o dovadă stiinţifică riguroasă că tehnologia 3D ar putea să dăuneze vederii copiilor dar, aceste avertismente sunt o modalitate prin care marii producători încearcă să preintampine orice viitor proces legat de utilizarea terminalelor 3D, subliniază Gail Stephenson, director de departament la Universitatea Liverpool.

Un exemplu de ilustrat ar fi compania Samsung, care a transms mai multe avertismente anul trecut referitoare la televizorele 3D comercializate, atrăgand atenţia ca în unele cazuri privitul poate cauza ameteli, greata, convulsii şi mişcări involuntare ale ochilor.

×
Subiecte în articol: 3D
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close