x close

Raport Google: Tot mai multe guverne, numeroase europene, solicită cenzurarea de documente pe Internet

de Antena3.ro    |    18 Iun 2012   •   16:22
Raport Google: Tot mai multe guverne, numeroase europene, solicită cenzurarea de documente pe Internet 429 Foto: feww.wordpress.com

Google anunţă că numărul cererilor de cenzurare a unor conţinuturi politice postate online pe care le-a primit din partea unor Guverne, numeroase din Europa, a crescut în mod îngrijorător în ultima perioadă, potrivit unui raport al companiei, relatează The Guardian.
   
Astfel, în ultimele şase luni, Google a dat curs la 47% din cererile de retragere a unor conţinuturi postate pe internet şi  la 65% din hotărârile judecătoreşti în acest sens, se arată într-un raport bianual privind transparenţa. În mod surprinzător, majoritatea acestor cereri vin de la democraţiile occidentale.
   
Autorităţile spaniole au cerut companiei cenzurarea a 270 de link-uri către bloguri şi articole de presă critice la adresa oficialilor Guvernului, pe care aceasta nu le-a onorat însă.

De asemenea, din Polonia i s-a cerut să îndepărteze un articol critic la adresa Agenţiei poloneze pentru dezvoltarea întreprinderilor şi alte opt linkuri către acesta. Google nu a dat curs nici acestor solicitări. O altă cerere refuzată a venit din partea autorităţilor canadiene, care doreau cenzurarea unei înregistrări video postată pe YouTube în care un cetăţen a urinat pe paşaport şi l-a aruncat la toaletă.
   
Autorităţile tailandeze au cerut, la rândul lor, îndepărtarea a 149 de înregistrări video postate pe YouTube, considerate insultătoare la adresa monarhiei. Compania a soluţionat favorabil 70% dintre aceste solicitări, dar a refuzat şase cereri ale Pakistanului de a îndepărta de pe YouTube înregistrări cu satire la adresa armatei şi a unor oficiali de rang înalt.
   
Marea Britanie a cerut îndepărtarea a cinci înregistrări video care, în opinia autorităţilor incitau la terorism, solicitări cărora Google le-a dat curs. În Statele Unite, majoritatea cererilor se referă la hărţuirea unor persoane. Autorităţile au cerut îndepărtarea de Internet a 187 de materiale, compania răspunzând favorabil în 42% din cazuri.
   
"Când am început să publicăm aceste date, în 2010, am observat că agenţiile guvernamentale din mai multe state ne cer cenzurarea unor articole politice pe care utilizatorii noştri le-au postat. Speram că este o aberaţie, dar acum ştim că nu este (...). Este alarmant nu numai pentru că libera exprimare este ameninţată, dar şi pentru că unele dintre aceste solicitări vin de la state din partea cărora nu te-ai aştepta - democraţii occidentale care în mod obişnuit nu sunt asociate cu cenzura", scrie, pe blogul său, Dorothy Chou, analist politic în cadrul companiei Google.
   
De asemenea, compania a anunţat că cele mai multe articole cenzurate au fost cele legate de drepturile de autor, anul trecut primind 3,3 milioane de cereri în acest sens, dintre care a soluţionat 97%.
   


Citeşte mai multe despre:

google cenzura raport
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati