Antena 3 CNN High Tech ReWalk. Costumul care îi ajută pe cei paralizaţi să meargă şi să urce scări

ReWalk. Costumul care îi ajută pe cei paralizaţi să meargă şi să urce scări

ReWalk. Costumul care îi ajută pe cei paralizaţi să meargă şi să urce scări
26 Aug 2008   •   12:31

?ReWalk? se numeşte aparatul care ar putea schimba viaţa celor paralizaţi. Este invenţia lui Amit Goffer, inginer-şef şi fondator al companiei ?Argo Medical Technologies? şi îi ajută pe cei paralizaţi de la brâu în jos să stea în poziţie verticală, să meargă şi chiar să urce scări.

Costumul are un aspect futurist şi este compus dintr-un sistem motorizat de sprijin pentru picioare, cârje pentru menţinerea echilibrului şi un rucsac modern în care se află un aparat computerizat ce controlează întregul sistem, precum şi baterii care se pot reîncărca. Persoana care foloseşte costumul are la dispoziţie şi o telecomandă cu ajutorul căreia poate seta aparatul, în funcţie de ceea ce doreşte să facă: să stea în picioare sau pe scaun, să meargă şi să urce sau să coboare scări.

Pe langă importantul rol funcţional pe care îl are în viaţa celor paralizaţi, costumul îl ajută pe purtător să îşi îmbunătăţească starea de sănătate. În primul rând, stimulează folosirea la capacitate maximă a plămânilor care, în cazul celor paralizaţi, nu funcţionează normal din cauza poziţiei verticale în care stau aceştia. Cel mai important rol al costumului este cel psihologic. Acesta dă posibilitatea celor paralizaţi de la brâu în jos să stabilească un contact vizual cu cei cu care comunică şi să se simtă, într-o anumită măsură, normali.

Potrivit Reuters, ?ReWalk? este momentan în probe la clinica ?Sheba? din Tel Aviv. Comercializarea costumului ar putea începe în 2010, iar preţul va fi asemănător cu cel al unui scaun cu rotile mai sofisticat, adică în jur de 20.000 de euro.

Antena3.ro

×
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close