Antena 3 CNN High Tech Risc crescut de atacuri informatice pe perioada Jocurilor Olimpice

Risc crescut de atacuri informatice pe perioada Jocurilor Olimpice

Risc crescut de atacuri informatice pe perioada Jocurilor Olimpice
11 Aug 2008   •   16:03

Firmele de securitate informatică avertizează că debutul Jocurilor Olimpice a determinat o creştere a numărului de atacuri informatice. Reprezentanţii Symantec atrag atenţia că volumul mesajelor junk pe tema Olimpiadei a crescut semnificativ înaintea deschiderii oficiale de la Beijing. Mesajele îndeamnă utilizatorii adreselor de e-mail să deschidă site-uri false sau mesaje capcană.

Unele dintre mesaje informează utilizatorii că ar fi câştigat loteria olimpică şi îi încurajează să îşi revendice false premii. "Utilizatorii e-mail-ului nu trebuie să deschidă mesajele provenite de la surse necunoscute sau să acceseze link-urile conţinute de acestea, indiferent câte medalii de aur le-ar fi oferite astfel", avertizează Symantec.

Atacurile ar putea ţinti în special site-uri referitoare la Jocurile Olimpice, în scopul de a le compromite. Astfel, site-urile pot afecta utilizatorii dornici să afle rezultatele întrecerilor sportive. Experţii se aşteaptă ca, în acest scop, să fie folosite toate mijloacele moderne de spamming şi să exploateze interesul oamenilor pentru evenimentele sportive, tentându-i să dezvăluie date personale importante pe site-uri false.

Şi firma de securitate informatică Marshal a atras atenţia asupra faptului că multe dintre mesajele maliţioase care provin din reţele "bot" Rustock se referă la Jocurile Olimpice. Aceste reţele sunt alcătuite din mai multe computere personale modificate de infractorii informatici.

În multe dintre cazuri computerele personale atacate sunt efectiv golite de informaţii şi utilizate pentru a răspândi mai departe viruşii. Mesajele transmise astfel devin din ce în ce mai sofisticate, şi seamănă din ce în ce mai mult cu mesajele reale.

Atacurile informatice nu vizează doar persoanele fizice, ci şi marile companii, care pot primi mesaje uşor de confundat cu mesajele transmise de Comitetul Olimpic Internaţional. Cele mai vulnerabile din acest punct de vedere sunt organizaţiile sportive sau firmele implicate direct în activităţile sportive.

Cele mai multe atacuri ameninţă utilizatorii de Windows. Ei sunt sfătuiţi să folosească întotdeauna ultima versiune a programelor anti-virus, să folosească un firewall şi să înstaleze toate update-urile disponibile pentru Windows.

Antena3.ro

×
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close