Antena 3 CNN High Tech Robotul salamandră se mişcă precum o reptilă

Robotul salamandră se mişcă precum o reptilă

Robotul salamandră se mişcă precum o reptilă
11 Mar 2007   •   12:52

Având aproape un metru lungime, este compus din nouă segmente de plastic, de culoare galbenă. Robotul nu seamănă prea mult cu o salamandră, aducând mai degrabă cu un şarpe. Fiecare element conţine o baterie şi un microprocesor care coordonează mişcările. Atunci când înoată, salamandra artificială face mişcări repetate de unduire, ca un peşte. Pentru mers, robotul foloseşte câte două din cele patru picioare, întotdeauna în diagonală, iar când se târăşte ca un şarpe, corpul formeaza un ?S?.

Cand au realizat singurul robot-salamandră din lume, cercetătorii elveţieni şi francezi s-au îtrebat dacă acesta va fi în stare să se adapteze la condiţiile diferite de mediu. Savanţii de la Şcoala Politehnică Federală din Lausanne şi cei de la Universitatea din Bordeaux au creat un sistem electric, având rolul unui primitiv sistem nervos care permite robotului să-şi schimbe mişcările, astfel încât, după ce înoată, acesta se deplasează fără probleme pe pământ.

Testele s-au încheiat cu succes, robotul fiind capabil să-şi schimbe viteza şi modul de deplasare pe baza unor simple semnale electrice. După ce se scufundă în apele lacului Geneva, salamandra creată în laborator se plimbă pe plajă, ca o reptilă. ?Mişcările robotului au fost foarte asemănătoare cu acelea ale unei salamandre, demonstrând că modelul reflectă realitatea?, a declarat Auke Ijspeer .

Antena 3

×
Parteneri
Se apropie ciclonul! ANM: ”Atenție! Vor fi fenomene intense"
x close