Antena 3 CNN High Tech Cum se realizează sertizarea mufelor rj45 pe cablurile de rețea UTP?

Cum se realizează sertizarea mufelor rj45 pe cablurile de rețea UTP?

Cablurile UTP denumite și cabluri torsadate sunt un tip de cabluri care se folosesc în mod special în sistemele de telecomunicații și rețelele de calculatoare. Ele au rolul de transmitere a semnalelor și sunt compuse din minim doi conductori.

Cum se realizează sertizarea mufelor rj45 pe cablurile de rețea UTP?
de Georgiana Adam    |    15 Oct 2020   •   12:25

În interiorul cablului, conductorii sunt torsadați, adică răsuciți, pentru a interfera cât mai puțin asupra calității de transmisie a câmpurilor magnetice din exterior, motiv pentru care aceste tipuri de cabluri și-au căpătat și cea de-a doua denumire.

Pentru introducerea cablurilor UTP în dispozitive precum plăcile de rețea, router-ele, PC-urile sau telefoanele fixe, este necesară utilizarea unor mufe rj45, care se sertizează la cele două capete ale firelor din interiorul cablurilor. În general, sertizarea se face de către reprezentanții companiilor de internet sau telefonie analogică, dar în cazul în care din varii motive vrei să schimba un cablu UTP cu unul nou, e bine să știi că poți face acest lucru și pe cont propriu, dacă dispui de instrumentele și cunoștințele necesare.

Ce fel de instrumente ai nevoie pentru mufarea unui cablu UTP?

Ai nevoie de un singur instrument pentru sertizarea unui cablu rețea utp/ftp și anume un clește special pentru mufat pe care îl poți achiziționa din magazinul Eldepo, la un preț accesibil. El reprezintă o investiție de viitor dacă ești pasionat de rețelistică, care se amortizează chiar de la prima utilizare deoarece produsul este infinit mai ieftin decât colaborarea cu un specialist.

De asemenea, în afară de cablul propriu-zis, mai ai nevoie de mufe rj45 cu ecranaj pe care le poți cumpăra la bucată sau în seturi de până la o sută, în funcție de numărul de cabluri pe care vrei să le mufezi. Aceste mufe le poți cumpăra tot din magazinul online Eldepo, la fel ca și cablurile noi.

Cum se mufează cablurile UTP prin sertizarea mufelor rj45?

Decide mai întâi dacă ai nevoie de o legătură straight-through pentru dispozitive din categorii diferite sau crossover pentru dispozitive din aceeași categorie și apoi pune-te pe treabă. Scoate mai întâi firele colorate din interiorul cablului, descurcă-le și ordonează-le după culori folosind codurile: T-568a sau T-568b în funcție de legătura de care ai nevoie. Dacă este vorba de o legătură straight-through, trebuie să folosești la ambele capete același cod de culoare, oricare din cele două menționate mai sus, iar în cazul unei legături crossover câte un cod de culoare pentru fiecare capăt. Semnificația acestor coduri se găsește online.

Este important ca înainte de sertizare, după ce ai așezat firele în ordinea potrivită în funcție de culoarea lor, să ai grijă ca acestea să aibă exact aceeași lungime. Apoi, ține-le bine ca să nu se încurce între ele și introdu-le în mufă până când capetele lor fac contact cu lamelele mufei.

La final, după ce le-ai așezat corespunzător, cu ajutorul cleștelui special pentru sertizare, prinde mufa și strânge-o până ce firele și lamelele se leagă unele de celelalte. Verifică dacă mufa s-a prins bine de cablu și apoi folosește-l cu încredere.

×
Parteneri
Marcel Boloş, planuri pentru creşterea TVA-ului în România
x close