Antena 3 CNN High Tech SRI şi FBI colaborează pentru a combate frauda informatică din România

SRI şi FBI colaborează pentru a combate frauda informatică din România

SRI şi FBI colaborează pentru a combate frauda informatică din România
Sursa foto: Foto: sydney.edu.au
de N.B.    |    19 Dec 2011   •   09:08

În contextul creşterii îngrijorătoare a numărului fraudelor informatice, care îşi au autori din România, autorităţile române şi cele americane colaborează pentru a urmări criminalii cibernetici, informează AFP.

Numărul cazurilor de fraudă informatică, al escrocilor şi al victimelor acestora a crescut în mod constant în ultimii ani. Autorităţile sunt forţate să evolueze odată cu criminalii, dacă vor să ţină pasul cu metodele, în continuă inovare şi înmulţire, folosite de hackerii români, susţine un oficial din cadrul SRI.

Experţii susţin că România oferă un mediu propice pentru dezvoltarea criminalilor cibernetici, oferind un nivel ridicat de educaţie şi resurse IT, în timp ce condiţiile economice dificile îngreunează găsirea unui serviciu în domeniu, astfel, absolveţii facultăţilor de profil, şi nu numai, sunt foarte uşor atraşi de cercurile infracţionale, care recrutează.

Deşi cea mai frecventă fraudă pe Internet, frauda pe site-uri de licitaţii, nu necesită foarte multe cunoştinţe IT, numărul mare de phishing, skimming, dovedeşte că românii care se ocupă cu frauda cibernetică sunt din ce în ce mai pricepuţi.

Ambasadorul Statelor Unite, Mark Gittenstein, susţine că Statele Unite pierd aproximativ un miliard de dolari anual prin fraudele informatice care au legătură cu România.

În 2010, au fost reţinute 828 de persoane în cazuri de infracţiuni informatice. În primele zece luni ale anului 2011, au fost înregistrate 768 de cazuri.

Autorităţile americane susţin că există multe obstacole în ceea ce priveşte prinderea şi condamnarea celor responsabili de fraude. Una dintre principalele probleme este legislaţia depăşită a României, unde criminalitaea cibernetică nu este considerată un risc major, iar majoritatea celor găsiţi vinovaţi primesc pedepse mici, cu suspendare.

×
Subiecte în articol: hackeri România SRI FBI
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close