Antena 3 High Tech SUA critică Australia pentru cenzura pe net

SUA critică Australia pentru cenzura pe net

30 Mar 2010   •   08:25
SUA critică  Australia pentru cenzura pe net

Google şi Yahoo critică Australia pentru planurile de a filtra internetul, în timp ce SUA s-a declarat ?preocupată? de blocarea fluxului de informaţii, în timp ce experţii subliniază că verificarea controlată de stat va reduce viteza.
Australia este asupra criticată dinspre SUA pentru ceea ce este considerat cel mai strict plan de filtrare al internetului. Un oficial de la Departamentul de Stat al SUA şi-a exprimat îngrijorarea pentru planurile Australiei, care urmează a fi votate de parlament.
"Rămânen angajaţi progresului fluxului de informaţie, pe care îl considerăm vital pentru prosperitatea economică şi păstrarea unor societăţi deschise," arăta reprezentantul Departamentului, Michael Tran.
"Nu discutăm detaliile schimburilor diplomatice, dar pot spune că am ridicat obiecţiile noastre în această chestiune în faţa oficialilor austrilieni."
Companii de internet Google şi Yahoo îşi exprimaseră deja îngrijorarea şi au condamnat măsura ce ar urma să restrângă accesul la informaţii.
Ministrul comunicaţiilor din Australia, Stephen Conroy, arăta că filtrul va bloca accesul la siteuri ce cuprind pornografie infantilă, violenţă sexuală şi instrucţiuni despre folosirea drogurilor sau crime. Lista siteurilor interzise va fi completată pe baza plângerilor publice.

Multe state folosesc sisteme de filtrarea pentru a limita accesul la material ilegal: în Marea Britanie, grupul independent Internet Watch Foundation are o listă cu siteuri pe care providerii de internet sunt obligaţi să le blocheze. Lista este secretă şi updatată frecvent. În Germania şi Canada, se folosesc sisteme similare, în timp ce Italia interzice siteurile de jocuri de noroc.
Criticii susţin însă că planul Australiei depăşeşte ceea ce este necesar şi afectează libertatea de expresie.
Antena3.ro

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close