Antena 3 CNN High Tech Surpriza de la Apple: Cum a rezolvat iPhone 5 conflictul teritorial dintre China şi Japonia

Surpriza de la Apple: Cum a rezolvat iPhone 5 conflictul teritorial dintre China şi Japonia

Surpriza de la Apple: Cum a rezolvat iPhone 5 conflictul teritorial dintre China şi Japonia
27 Sep 2012   •   21:19

Deşi noul iPhone de la Apple a fost aspru criticat din cauza erorilor din sistemul propriu de hărţi, el poate să fi descoperit "soluţia" ideală în cazul insulelor disputate de Japonia cu China, scrie technology.inquirer.net

Astfel, în aplicaţia Apple, arhipelagul Senkaku are o dublură, rezultând câte un arhipelag pentru fiecare dintre cele două ţări.
 
Presa japoneză notează cu umor că acest lucru ar trebuie să aducă o undă de optimism în ce priveşte disputa şi poate fi un mesaj de la Apple către cetăţeni, pentru că aceştia să nu se implice în van în lupta politicienilor pentru acele insule.

În paralel, presa chineză este nemulţumită de această "soluţie". Mai mult, site-ul TchinAsia scrie chiar că Ministerul Tehnologiei şi Informaţiei de la Beijing va interzice comercializarea iPhone5 dacă insulele Senkaku vor figura ca aparţinând Japoniei.

Insulele sunt disputate de ani buni de Japonia şi China. Prima insistă asupra suveranităţii sale încă din 1895, în timp ce a doua aminteşte că pe hărţile din 1783 şi 1785, perimetrul era marcat ca teritoriu chinez.

După cel de-al Doilea Război Mondial, insulele s-au aflat sub controlul SUA, care le-au predat apoi niponilor în 1972. China continentală şi Taiwanul contestă suveranitatea Tokyo asupra acestora.

În replică, autorităţile japoneze susţin că Beijingul a început să se intereseze de micul arhipelag în anii 1970, odată cu descoperirea potenţialului acestei zone în care se află importante rezerve de resurse energetice, inclusiv ţiţei.

×
Subiecte în articol: iphone 5
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close