Antena 3 CNN High Tech Tehnologie inspirată din filmul "Terminator". Probabil cea mai rapidă imprimantă 3D din lume

Tehnologie inspirată din filmul "Terminator". Probabil cea mai rapidă imprimantă 3D din lume

Tehnologie inspirată din filmul "Terminator". Probabil cea mai rapidă imprimantă 3D din lume
19 Mar 2015   •   12:58

O imprimantă 3D inspirată din franciza cinematografică "Terminator" a fost prezentată recent într-o conferinţă din Canada. Imprimanta este capabilă să producă obiecte diverse, de la componente auto la dinţi sintetici, relatează BBC News.

Procesul de funcţionare a dispozitivului, care are nevoie de lumină şi oxigen, a fost demonstrat la ediţia din 2015 a Conferinţei TED organizată în oraşul canadian Vancouver.

Noul tip de imprimantă, care poate fabrica obiecte diverse, precum componente auto, dispozitive medicale şi pantofi, este produs de compania Carbon3D.

Tehnologia fost inspirată din filmul "Terminator 2", care include o scenă în care un robot T-1000 se ridică dintr-o piscină umplută cu metal lichefiat.

La Conferinţa TED 2015, maşinăria fabricată de Carbon3D a produs o minge din plastic, dintr-un rezervor de răşină, în doar 10 minute.


"În mod tradiţional, ar fi nevoie de 10 ore pentru a fabrica acest produs", a explicat Joseph DeSimone, directorul executiv al companiei Carbon3D. Actualele metode de imprimare 3D prezintă câteva defecte fundamentale, a mai spus DeSimone. "Înainte de toate, numele este impropriu. În realitate, este vorba de imprimare 2D din nou şi din nou".

În plus, procesul este adeseori foarte lent. "Există ciuperci care cresc mai repede decât anumite obiecte imprimate 3D", a declarat acesta, glumind.

În plus, obiectele create de imprimantele 3D tradiţionale sunt adeseori slabe din punct de vedere mecanic, deoarece sunt compuse din straturi multiple.

Cum funcţionează noua imprimantă 3D

Metoda inventată de Carbon3D este de 100 de ori mai rapidă şi poate să genereze obiecte complete şi solide. Noul dispozitiv funcţionează prin aplicarea mai multor straturi de lumină şi oxigen asupra unui rezervor de răşină. Lumina întăreşte răşina, iar oxigenul opreşte procesul de întărire a acesteia. Prin controlarea ambelor procese, răşina iniţială poate fi transformată în forme complexe.

Printre posibilele aplicaţii ale acestei invenţii se numără diverse instrumente medicale, dar şi realizarea de dinţi sintetici, care pot fi construiţi "în timp ce pacientul se află în scaunul stomatologului", spun inventatorii noii metode.

Potrivit inventatorilor ei, produsele realizate cu această imprimantă vor putea fi comercializate în cel mult un an.

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close