Antena 3 CNN High Tech Telefoanele mobile şi reţelele de socializare, noile ţinte pentru atacuri informatice

Telefoanele mobile şi reţelele de socializare, noile ţinte pentru atacuri informatice

Telefoanele mobile şi reţelele de socializare, noile ţinte pentru atacuri informatice
Sursa foto: Foto: parasearcher.blogspot.com
05 Apr 2011   •   14:00

Conform raportului anual realizat de Symantec, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de software pentru protecţia datelor, tehnologia folosită pentru atacuri cibernetice a evoluat şi este folosită pentru a infecta ţintele cu aplicaţii de tip malware, informează BBC.

Conform raportului, utilizatorii Facebook, Twitter şi Android sunt cei mai vulnerabili, dat fiind faptul că reprezintă o "piaţă" în dezvoltare pentru hackeri, deşi astfel de atacuri sunt în continuare mult mai puţine decât cele de tip phishing prin e-mail.

Symantec a observat în 2010 o creştere a numărului vulnerabilităţilor sistemelor de operare pentru telefoanele mobile. Acestea sunt exploatate pentru instalarea aplicaţiilor malware, care pot avea efecte diferite: de la interceptarea datelor personale pentru a se accesa conturi de bancă, la apelarea de numere premium pentru supraîncărcarea facturii de telefon.

La telefoanele Apple, datorită App Store, care verifică toate aplicaţiile disponibile pentru download, vulnerabile sunt modelele cu "jailbreak", o decodare care permite ocolirea sistemelor de securitate pentru aplicaţii.

În cazul reţelelor de socializare, Symantec estimează că unul din şase link-uri postate sunt conectate la conţinut malware: aplicaţii sau pagini menite să atace datele celor care le accesează.

URL-ul prescurtat reprezintă, de asemenea un pericol. Majoritatea reţelelor de socializare le folosesc pentru a reduce spaţiul ocupat, dar link-uri de genul "http://tiny.cc/prescurtare" ascund tipul paginii de internet către care conduc.

Între 2009 şi 2010, numărul atacurilor informatice a crescut cu 93%, acest lucru se datorează, în special, faptului că acum se găsesc de vânzare software-uri programate special pentru atacuri, care pot fi folosite şi de persoane fără un nivel de cunoştinţe ridicat în domeniu.

×
Subiecte în articol: malware Android Apple Facebook Twitter
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close